Да я готвим или не: Наистина ли суровата храна е толкова полезна за тялото

Суровоядството не е ново явление и съществува от средата н XIX в.

Суровоядството буди съмнение дали е полезно за тялото или не, както и всеки друг хранителен режим, който достига до подобна крайност. Обикновено спорът възниква във въпроса дали зеленчуците успяват да доставят на тялото достатъчно полезни вещества, когато са сготвени или обратното - когато се консумират сурови.

Истината е, че готвенето на храната може да подобри нейната текстура и вкус и да я направи по-привлекателна и безопасна за ядене. Ето защо е добре да се прави разграничение и да се прецени кои зеленчуци е хубаво да минават термична обработка и кои да се консумират в естествения им вид.

Нека първо изясним понятието „сурова храна“. Това са онези плодове, зеленчуци и култури, които не са затоплени над 48 градуса, не са рафинирани, пастьоризирани, консервирани, третирани с химикали и в някои случаи дори замразявани. Всъщност, суровоядството не е никак ново явление. То съществува още от средата на XIX в. и тогава обикновено е включвало плодове, зеленчуци, ядки, семена, както и ферментирали кълнове и боб.

Намаляват ли хранителните вещества, когато храната премине термична обработка

Нормално е да си мислим, че яденето на сурови плодове и зеленчуци е по-здравословно. В действителност, някои от витамините са чувствителни към топлината, като например витамин С. Само две минути готвене намаляват количеството му с 10%. Подобно нещо се случва и с тези от група В.

Суровоядството обаче пренебрегва факта, че някои храни имат ползи от термичната обработка. Морковите, направени на пюре с малко масло или растително олио позволяват на тялото да получи ефективен достъп до каротеноидите и бета-каротина. Да вземем за пример също и картофите. Те не могат да се консумират сурови, защото съдържат соланин и лектини - две вещества, които имат способността да ни разболеят. Но когато бъдат сготвени на пара или сварени, картофите увеличават съдържанието на феноли и по този начин се подобрява активността им на антиоксиданти. Важно е обаче и какъв е методът, който ще изберем, за да сготвим храната си.

Много привърженици на суровоядството твърдят, че при термична обработка тя губи важни ензими, които затрудняват храносмилането ѝ. Все още обаче няма научно обяснение, което да подкрепя това твърдение. Телата ни образуват ензимите, от които се нуждаем за извършването на този процес. Затова, за здрав човек, хранещ се с балансирана диета е твърде малко вероятно готвената храна да доведе до дефицит на ензими или да изложи тялото му на излишен стрес. Дори яденето на готвена храна може да улесни храносмилането, тъй като механично тя се разгражда по-лесно чрез дъвченето и става по-лека за обработване от червата. Нишестето и протеините също се усвояват добре, когато са минали термична обработка.

Ако погледнем от негативната страна на готвенето, при някои храни е възможно да се стигне до нежелани последици, които не опират само до загубата на полезни вещества. Топлината може да повлияе както положително, така и отрицателно върху вкуса и цвета на храната, освен това в някои случаи е способна да насърчи образуването на токсични съединения като акриламид.

Храни, които са по-полезни сготвени

Тук се включват морковите, аспержите и дори доматите, тъй като термичната обработка помага на тялото да се възползват от техните антиоксиданти. Те му помагат като предпазват клетките от увреждане и спомагат за добрата работа на сърцето.

Не пренебрегвайте и кълнове, които по-често се консумират сурови. Рискът да вкарат в организма така неприятната бактерия ешерихия коли или салмонела никак не е малък. Ето защо те трябва да минават термична обработка, освен ако на етикета им не пише „готови за консумация“.

Храни, които са по-полезни сурови

Броколите и останалите представители на това семейство е добре да се консумират сурови или леко обработени топлинно. Чрез силното им нагряване у тях намаляват глюкозинолатите, които предпазват тялото от някои по-сериозни заболявания. По-същия начин готвенето отслабва силата на чесъна, затова е добре да го прибавяте в края. Противно на очакваното, пърженето на тези зеленчуци може да бъде дори по-подходящият начин да бъдат приготвени.

За онези, които следят теглото си, суровите плодове и зеленчуци биха помогнали за засилване на чувството за ситост, тъй като са по-обемни и имат по-голямо съдържание на вода.

Винаги балансираното и разнообразно хранене, съдържащо различни видове храни, е най-доброто решение за здравословен начин на живот. Ограничаването и залитането към крайности би довело до дефицит на някои важни хранителни вещества, освен ако диетата не е съобразена със специалист и здравословното състояние на човека.

 

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини