Ученици от Градина сурвакаха служители в държавни институции

Изображение 1 от 3

    Ученици от село Градина с посетиха седалището на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства и Комисията за защита от дискриминацията. Там те влязоха, за да отбележат Банго Василий или както още е известен този празник Ромската Нова година.

    Групата от ОУ „Христо Ботев“ изучава и пресъздава автентичен ромски фолклор под ръководството на учителката Димитрина Александрова. Те са част от мрежата училища „Всеки ученик ще бъде отличник“ на Център „Амалипе“.

    Със съдействието на Центъра градинските деца станаха част от програма, която поздрави висши държавни чиновници и посланици на различни държави в София, Домакините показаха уважението към културата и традициите на ромската общност, както и своята подкрепа за по-доброто образование на ромските деца и дългогодишните усилия на Център „Амалипе“ в тази насока.

    Учениците  пресъздадоха легендите, стоящи зад празника Василица, пяха и танцуваха, а след това изпълниха и ритуала сурвакане. Те отправиха пожелания към домакините да бъдат градители на мостове между държавите и гражданите. С кратката си програма те показаха необходимостта от запазването на добрината, създаването на приятелства, незабравими спомени и топлота, с които се свързва Василица. 

    Теодора Кирякова

    Източник: Parvomai.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Последни новини