1198 души от община Димитровград вдигат наздравица на Антоновден

Антоновден е не просто празник, посветен на Св. преподобни Антоний Велики, не е просто имен ден, повод да почерпят всички, носещи името на светеца, почитан от църквата на 17 януари, но според народните вярвания е празник, който отбелязваме, за да се предпазим от болестите и най-вече от шарката и чумата, която дедите ни наричали лелята. Така Антоновден е бил известен и като Лелин ден или още Чумин ден и налагал забрани за извършване на определена домакинска дейност и за приготвяне на определени ястия.

На Антоновден в община Димитровград наздравица ще вдигнат 1198 именика.

Името Антон носят 220 човека в общината, като най-възрастният Антон е на 76 години, а най-малкият е само на 9 месеца. Сред жените най-популярното име Антоанета носят 233 именички. Най-възрастната Антоанета е на 93 години, а най-малката на 3 годинки.

Друго широко популярно име е Донка. С това име са кръстени 305 жени в община Димитровград. Името Антония носят 130 дами, а сред мъжете Тончо (110) се оказва другото предпочитано име в общината.

Другите именици са както следва: Данчо - 64, Андон - 41, Тони - 40, Антонио - 19, Антоан - 19, Антонина - 15, Донко - 1 и Тонислав - 1.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини