"Пирогов" тотално се оплете в противоречия по случая на Даная

Болница "Пирогов" започна да противоречи сама на себе си по случая с починалата 15-годишна Даная Кулева, чиято смърт през пролетта на миналата година все още се проверява без резултат. Служители на болницата дават едни обяснения при проверката на агенция "Медицински надзор", която приключи наскоро, и коренно различни в разследване на Валя Ахчиева по случая, което разкрива пълна безотчетност на болницата при прилагането на скъпоструващи лекарства.

Пред агенция "Медицински надзор" (ИАМН) служители на болницата отричат, че са изпратили майката на Даная – Ани Стоянова на 5 май миналата година да вземе два флакона от кръвоспиращото лекарство NovoSeven от лекуващата хематоложка на момичето в болница "Царица Йоанна"-ИСУЛ д-р Денка Стоянова, тъй като не са го имали налично. По думите на д-р Стоянова от "Пирогов" са я уверили, че имат продукта наличен, но процедурата за отпускането му е сложна и отнема време. Затова д-р Стоянова "услужва" с 2 флакона от 2 мг, за да се приложат веднага на момичето докато се оформи документацията в "Пирогов". За пред проверяващите от ИАМН обаче от "Пирогов" твърдят, че лекарството е било налично в "Пирогов" и е приложено на момичето веднага.

Според справка на "Пирогов", представена пред ИАМН, към 5 май в болничната аптека е имало наличност от 13 флакона от 2 мг и 43 флакона от 5 мг. 

По-късно пред Валя Ахчиева обаче началникът на лабораторията по трансфузионна хематология в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева казва, че на 5 май наличност от лекарството в "Пирогов" не е имало и изобщо не е било прилагано на Даная в този ден. По думите ѝ първият прием на лекарството е бил чак на 6 май, въпреки, че момичето е с хематом на главата. "Майката на Даная не съм я виждала на 5 май, не ми е носила абсолютно нищо. Дали е имала флакони от д-р Стоянова или не, аз не мога да кажа. Освен това, ако ми ги донесе на ръка съответните препарати, които са дадени от д-р Стоянова, аз не бих препоръчала да се прелеят", твърди д-р Шурлиева.

Служителка на ИАМН, която е участвала в проверката на "Пирогов", обаче твърди друго пред Валя Ахчиева: по време на проверката "Пирогов" е представил официална справка, че има налични количества от лекарството към 5 май и че то е било поставено на Даная на 5 май, което било видно от реанимационните листове, декурзосите и рапорта на медицинските сестри, които са го приложили.

Продуктът NovoSeven се използва за лечение на кръвоизливи и за превенция на кръвоизливи при подлежащи на хирургични интервенции пациенти с нарушения на кръвосъсирването, от каквото е страдала и Даная. НЗОК заплаща за един флакон NovoSeven от 2 мг около 2000 лв,, а за флакон от 5 мг - близо 5000 лв. Тъй лекарството е скъпоструващо, а употребата му в "Пирогов" – подозрително висока, снабдяването и приложението му са били обект на засилени проверки през последните три години, става ясно от разследването на Валя Ахчиева. Проверки са правени от прокуратурата, ДАНС, ИАМН, НЗОК, СЗОК, ИАЛ и МЗ.

Извън конкретния случай на Даная, в болница "Пирогов" се оказва, че цари пълна безотчетност при заприходяването и отчитането как се използват флаконите NovoSeven. "Пирогов" се снабдява с медикамента по специална процедура от Национална специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания. Проверка на Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) в "Пирогов" през миналата година констатира несъответствие между количествата, които Болницата по хематология е доставила на "Пирогов" и количествата, които "Пирогов"е приложила на пациенти.

За установените разлики между доставени и приложени количества NovoSeven СЗОК препраща сигнал до ДАНС и ИАЛ за още проверки. Те обаче не откриват нередности, защото проверяващите нямали компетенции да проверяват детайлно как са приложени количествата през истории на заболяванията на пациентите и други документи. Директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров коментира, че по проверката на СЗОК няма наложени санкции на болницата, а само са направени предписания за констатираните несъответствия, които са били изпълнени.  

Реакция

След скандалните разкрития от разследването на Валя Ахчиева от фондация "Даная" се срещнаха с министъра на здравеопазването Христо Хинков в сряда. На срещата от фондацията са поискали и са получили потвърждение, че МЗ ще започне веднага нова проверка, като за целта създаде експертна комисия, в която да има по двама проверяващи от ИАМН, ИАЛ, НЗОК, и звено "Вътрешен одит" на МЗ.

Комисията трябва да излезе със становище от извършената проверка не по-късно от 28.02.2024г.

Освен това от фондацията са настояли да бъде отстранен директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров минимум до завършване на проверката, поради възможност за манипулирането ѝ. 

Здравният министър Христо Хинков вече направи опит да смени директора на "Пирогов" в края на миналата година след открити нарушения в болницата, но ГЕРБ и ДПС защитиха Димитров и заплашиха да блокират приемането на бюджета за 2024 г., ако бъде махнат. Самият Хинков не получи достатъчна подкрепа и от излъчилата го коалиция ПП-ДБ. Така конфликтът в "Пирогов" беше "замразен" до приключването на назначените допълнителни проверки в болницата и Димитров продължава да я управлява.

Обвинения към "Пирогов" за смъртта и на още едно дете

Същевременно още една майка излезе с обвинения към детската неврохирургия на "Пирогов" за смъртта на 17-годишния ѝ син преди две години. Диана Ангелова споделя, че е решила да говори за случилото се след казуса със смъртта на 15-годишната Даная.

Майката на Максим Иванов обвинява за смъртта му липсата на лекари - детски неврохирурзи, недоглеждането и неглижирането на състоянието му от наличните медици в "Пирогов" и подозира финансови мотиви зад погрешното лечение на момчето. Става въпрос за скъп и финансово изгоден за болницата скъп консуматив - клапа. 

На 21 октомври 2021 г. момчето е оперирано от тумор, за който майката едва по-късно разбира, че не е премахнат изцяло. А едва след манипулацията ѝ казват, че "по предварителна хистология е злокачествено, какво да Ви кажа, с две думи няма шанс да живее, да не се надявате“. 

По-късно обаче излиза окончателната хистологията на тумора на Максим, която показва, че той не е злокачествен и от него не се умира, а при добре проведено лечение има висок процент на преживяемост с години.

"Когато констатираха проблем с Максим, всички лекари неврохирурзи, с които се бях консултирала бяха категорични, че първо трябва да се оперира тумора, а впоследствие, ако се наложи, да се постави клапа", обяснява майката. При Максим това обаче се случа по обратен ред, защото по думите ѝ още с приема  в "Пирогов“ им е предложено поставянето на клапа, като тя подозира, че единственият мотив за това е, че тя е финасвото по-изгодна. "Д-р Захаринов реши да сложи клапа на сина ми още в първия момент, в който ни видя. В кабинета си той не успя да отвори диска с образните изследвания, за да види тумора му, но вече ме убеждаваше, че трябва клапа! За която трябва да подам документи към Комисия в НЗОК. Защо!?“, обяснява майката на Максим.

По думите ѝ е било уговорено да бъдат приети в "Пирогов“, но когато са пристигнали, никой не е знаел. Диана Ангелова посочва, че е платила за консултация с проф. Габровски и за избор на екип, в който той да участва, а след това той не се е поинтересувал от състоянието на пациента. Майката на момчето обвинява лекарите и че са поставили различен вид клапа от договорената. А след това се е наложила повторна операция за "смяна на неработещата клапа“.

Диана Ангелова посочва, че в "Пирогов“ няма достатъчно персонал и болницата взема такса "придружител“ за близките на пациентите, които искат да бъдат до тях, докато са овиквани и спят по коридорите. Според нея е нямало достатъчно комуникация между лекарите и персонала и е оставало усещането за хаос, а хигиената е била под санитарния минимум.

След втората операция Максим вдига висока температура и повръща няколко пъти, а персонала проявява безразличие към отток на ръката, посочва майката на момчето. Според нея е било очевидно, че детето ѝ има инфекции, но и към това никой не е проявил отношение. Един месец след операцията никой не е свалил и конците от корема му, а в главата му има такива, които са отрязани, но не и извадени.

По думите на Диана Ангелова въпреки тежкото състояние на сина ѝ в стаята им настаняват дете с грип А.

"През цялото време ми се създаваше усещането, че очакват да им предложа повече пари, за да се ангажират и погрижат за детето ми. Мои познати ми споделиха, че синът им е лежал в Неврохирургията за възрастни и на ръка са давали пари на лекарите, за да им обърнат внимание. Вярвайте ми, ако имах повече – бих дала, но не само нямах, но и не смятам, че е човешко за хора в това положение да бъдат унизявани и принуждавани на това“, коментира тя.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини