Хинков обяви, че е спирал конкурси за директори на болници под натиск

 Здравният министър очаква отнемане на лекарски права заради скандалния запис от „Пирогов“ за Даная

Министърът на здравеопазването Христо Хинков заяви че е спирал конкурси за директори на лечебни заведения под натиск, въпреки че на старите им изтичат мандатите.

„Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза Хинков в понеделник пред бТВ.
Той уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март натам.

„Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Зад мен не стоят политически сили. Аз съм член на ДСБ. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтекат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос“, каза Хинков.

Той посочи, че парите от Здравната каса след това отиват в болниците и трябва да се проследи и да се види до каква степен болниците се управляват обективно. „Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние“, каза още Хинков.

Той припомни, че на заседание на здравната комисия голяма част от депутатите са гласували да си оттегли заповедта за уволнението на директора на „Пирогов“ д-р Валентин Димитров. „Това говори, че наистина д-р Димитров има широк гръб“, каза здравният министър.

Хинков искаше да отстрани Димитров заради засечени нарушения в болницата при одит на МЗ. Оставката на Димитров се иска и от фондация „Даная“, за да се извърши независима проверка за смъртта на 15-годишната Даная Кулева в „Пирогов“ през миналата година. Хинков обаче се оказа безсилен да го махне от поста.

Здравният министър коментира в понеделник, че очаква отнемане на лекарски права и призовава Българския лекарски съюз (БЛС) да се намеси в случая със записа от „Пирогов“, в който се чува как лекар от спешната болница отправя заплаха срещу близките на Даная.

Лекарят от най-голямата спешна болница произнася следните думи по отношение на близките на 15-годишното момиче: „Трябва да се направи всичко възможно, за да усетят болката тия хора.“

„Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели една болка, ще продължат да изпитват болка. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата“, каза министър Хинков.

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини