Предупреждение от ОДМВР-Пловдив заради ръст на телефонни измами в областта

ОДМВР – Пловдив с предупреждение към гражданите: Бъдете бдителни и не се поддавайте на телефонни измами!

Няма практика полицията или друга официална институция да иска пари по телефона

Четири телефонни измами са регистрирани през последните три седмици в Пловдив.

В периода от 8 до 23 януари по два сигнала са получени в Първо и в Пето РУ, като жертвите на престъпленията са жители на града над 75-годишна възраст.

Според предварителната информация общата отнета сума възлиза на около 30 хиляди лева, а приложените измамни сценарии за искане на пари са били свързани със спешна операция на близък, освобождаване от наказание на предизвикал катастрофа със загинало дете шофьор и за получаване на куриерска пратка.

Отчетеният ръст на тези престъпления е повод ОДМВР - Пловдив да апелира към всички граждани да бъдат бдителни, за да не попаднат в подобни престъпни схеми.

Анализът на експертите от Криминална полиция сочи, че обажданията постъпват предимно на стационарните телефони на възрастни хора.

При разговорите измамниците успяват да получат допълнителна информация за събеседника си, а впоследствие прилагат различни сценарии, но винаги се искат спешно пари.

Ето защо, необходимо е хората, които имат възрастни близки, непрекъснато да им обясняват как случайно могат да станат жертви.

От полицията напомнят основните правила, които да се спазват за избягване на такава ситуация:

• По никакъв повод не давайте пари на непознати, независимо от предлога. В никакъв случай не се съгласявайте да давате пари и ценности на ръка, да ги хвърляте през терасата, да ги оставяте до контейнери за смет или други обществени места;

• Не се доверявайте на непознати хора;

• Не предоставяйте лични данни и данни за свои близки по телефона;

• При получаване на обаждане от човек, който се представя за изпаднал в беда роднина е добре да запазите самообладание и да му зададете въпрос, който не би трябвало да е известен на непознат – например рождена дата, адрес и т.н.

• По същия начин действайте, ако се представя за лекар, служител на полицията или на друга институция - задайте контролни въпроси, поискайте координати за обратна връзка, обяснете, че ще попитате в съответната институция, ще се обадите на тел. 112 и т.н.

• Ако имате съмнение, че на телефона е ваш близък, първо опитайте да се свържете с него чрез свой съсед или познат, по възможност от телефон, различен от този, на който сте получили обаждането;

• Ако към вас е отправено изискване да не затваряте телефона, намерете начин, чрез съседите или чрез мобилен телефон, да се обадите на 112 (избира се безплатно) или опитайте веднага да се свържете с вашите близки, за които се твърди, че са пострадали.

• В случай, че получите обаждане и спрямо Вас бъде осъществен опит за телефонна измама, незабавно подайте сигнал на тел. 112 или директно в подразделение на полицията.
 

Източник: Asenovgrad.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини