Завръщат ли се емблематичните смартфони с клавиатура?

Носталгията към някогашните мобилни телефони с физическа клавиатура, способни да работят дълго време на батерия, намери израз в ново устройство. По същество това е електронен четец с QWERTY клавиатура и 4G модем, а като дизайн прилича на известните и много популярни в миналото Nokia E-series и Blackberry.

Необичайното устройство Minimal Phone е смесица от електронен четец и емблематичните мобилни телефони Nokia E-series и донякъде напомня на класическите телефони Blackberry. Моделът е оборудван с монохромен екран с електронно мастило и QWERTY клавиатура.

Смартфон за дигитален детокс

Основната концепция на Minimal Phone е да отучи собственика си да прекарва часове от личното и работното си време в социални мрежи и видео услуги. Това e направено главно с екрана – панелите с електронно мастило имат много ниска честота на опресняване и са предимно монохромни. Тъй като дисплеят не може да се актуализира бързо, превъртането и особено гледането на видеоклипове е изключително неудобно.

От софтуерна гледна точка Minimal Phone е пълноценен смартфон, тъй като работи на Android. Но, както в случая с електронните книги, базирани на тази операционна система, фърмуерът е силно преработен и интерфейсът е лишен от някои функции, отбелязва Liliputing в публикация за смартфона.

Minimal Phone е малък проект, чиито разработчици в момента събират средства за производството му. Ако груповото финансиране е успешно, те възнамеряват да пуснат поне 3000 от тези смартфони, всеки от които ще струва около $400.

Няма видео стрийминг

Екранът на Minimal Phone е фокусиран основно върху показване на текстова информация. E-Ink панелите не са подходящи за показване на изображения, поради по-малката плътност на пикселите и по-слабия контраст, в сравнение с LCD и OLED екраните. Ниската честота на опресняване няма да ви позволи постоянно да превъртате през емисията си в социалните медии, тъй като тя е препълнена с графична информация и гледането на видеоклипове на такъв екран ще причини дискомфорт, поради постоянно падащи кадри.

Това е основната идея на авторите на Minimal Phone – смартфонът на хардуерно ниво не ви позволява удобно да използвате отнемащи време услуги. В същото време екранът на минималния телефон позволява преглед на статични интернет страници, например новинарски сайтове и комуникация в месинджъра.

Забравете за честото презареждане

Заимствайки електрофоретичен екран от е-четците, смартфонът консумира много по-малко енергия от батерията. Докато обикновените мобилни телефони се изчерпват за ден или два, Minimal Phone може да издържи до четири дни с едно зареждане, уверяват разработчиците.

Възможно е тези данни да са силно подценени – електронните четци, например, могат да работят с едно зареждане седмици, а капацитетът на батерията им често е по-малък от този на Minimal Phone. Смартфонът се захранва от 4000 mAh батерия и се зарежда от 0 до 100% само за час и до 80% за половин час. В допълнение, E-Ink екранът не се нуждае от подсветка при наличие на външно и особено на естествено осветление, което също пести заряда на батерията.

Обичайните функции са тук

Създателите на Minimal Phone не разкриват подробните му спецификации. Всичко, което се знае, е, че смартфонът ще има вградени Bluetooth и Wi-Fi модули, клетъчен модем (най-вероятно 4G, но разработчиците гледат към 5G), подсветка на екрана и камера.

Фърмуерът на Minimal Phone ще може да стартира повечето съвременни приложения за Android. Основното е, че интерфейсът е подходящ за използване на E-Ink екрани. Дисплеят в Minimal Phone е чувствителен на допир и капацитивен – като в съвременните смартфони.

Друга особеност на смартфона е неговият много компактен размер, в сравнение със съвременните мобилни телефони – само 120x72x10 мм. Така например, iPhone 15 Pro изглежда като истински гигант със своите 147x71x9 мм, да не говорим за iPhone 15 Pro Max, чиито размери са 160x76x9 мм.

Източник: technews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини