Аферата "Нотариуса": Докъде е стигало влиянието на Мартин Божанов в правосъдната система

Коментар по темата на Велислав Величков и Тихомир Безлов

Прави се опит да се заметат всички следи, които в хода на едно процесуално производство - досъдебно и след това съдебно, биха могли да водят до по-високо на върховете и до покровителите. Това коментира в предаването „Здравей, България” адвокатът Велислав Величков от „Правосъдие за всеки” по повод казусите, в които са замесени имената на Мартин Божанов-Нотариуса и Петър Петров-Еврото.

Величков уточни, че е прекратено производство по случая с Еврото при Софийската районна прокуратура и е образувано такова срещу прокурора, който го е започнал. „Това означава, че се прави опит за разпъване на „чадър” над хората, свързани с Еврото, които са минавали през въпросния ресторант „Осемте джуджета”, уточни адвокатът.

Градските прокурори могат да образуват отделно производство и да вземат под внимание вече събраните по него доказателство”, каза Величков.

Той добави, че парламентарната комисия може да извика всички лица и да разшири разследването към „Осемте джуджета”.

„Когато тези обяснения се дадат в зала на комисия, те са достатъчни, за да се самосезира прокуратурата или ad hoc прокурорът да започне разследване. Аз не мисля, че тази парламентарна комисия желае да стигне до върховете и покровителите, но акцентът е в нея - ако тя не си свърши работата, нищо няма да бъде разплетено.”, каза още той.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията убийството на Нотариуса продължава да изважда нови събития.

„Това, което се случва, е сериозен сблъсък, започнал не само с Гешев. За да се случи нещо трябва да се търси решение извън Прокуратурата. Едната опция е това да бъде направено от специалния прокурор”, уточни Безлов.

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини