ВАС насрочи дата на делото за касирането на изборите в Хасково

Върховният административен съд  насрочи делото за касирането на изборите за общински съветници в Хасково за 14 март. 

Дотук се стигна, след като съдия Петър Вунов от Административен съд - Хасково обяви вота за недействителен.

Последваха две жалби срещу решението на магистрата във ВАС. Едната от ПП  ГЕРБ, другата от общинския съветник от ГЕРБ Делян Делчев.

Делото пред върховните съдии ще се гледа от магистратите на 4-то отделение.

Резултатите от местните избори на 29 октомври бяха обжалвани от шест политически формации: ПП „Ние идваме“, КП „БСП за България“, НПП „ВМРО-БНД“, ПП „Възраждане“, Коалиция „Продължаваме Промяната-Демократична България“ и Коалиция „България на регионите“.

Въпреки, че в хода на процеса се очакваше само разместване на квотите за общински съветници между „Възраждане“ и „България на регионите“ в полза на "Възраждане", в крайна сметка изборът беше обявен за недействителен. В хода на делото беше разпоредено повторно преброяване на бюлетините във всички 152 секции. В мотивите за решението си съдия Вунов отбеляза, че е основателно възражението на жалбоподателите за допуснати множество нарушения при броенето на бюлетините, тъй като в голяма част от секциите са налице разлики между отчетените действителни и недействителни гласове. Това е довело до неправилно изчисляване на общинската избирателна квота и неверен изборен резултат.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини