Кметовете единодушни: енергийното обновяване трябва да продължи с ясна национална програма

Изображение 1 от 2

    На съвместното заседание на парламентарните комисии по регионална политика, благоустройство и местносамоуправление, по енергетика и комисията за контролвърху управление на средствата от европейските фондоведепутатите обсъдиха проект на решение за изпълнение на политиката за декарбонизация чрез енергийно обновяване нажилищния сграден фонд в страна. Вносители са тримата председатели на Парламентарните комисии: НиколайНанков, Деница Николова и Делян Добрев.

    Проекторешението предвижда изготвяне на средносрочнапрограма с обезпечено финансиране за реализирането навсички оценени проектни предложения, включени в резервния списък по първата процедура, финансирана от ПВУ /„Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване нажилищния сграден фонд – етап I“/ и да бъде изготвена Национална жилищна стратегия, която да маркира ясна визия за цялостното енергийно обновяване на жилищния сграден фонд в страната, с хоризонт до 2050 г. При кандидатствали с проектни предложения по първата покана за финансиране от ПВУ 3035 сдружения на собствениците, 756 бяха одобрени за финансиране, по 119 бе прекратено производството, а 2178 бяха включени в резервния списък.

    В съвместното заседание на парламентарните комисии взеха участие и кметове на общини: Донка Михайлова – кмет на Троян и заместник-председател на УС на НСОРБ, Иво Димов – кмет на Димитровград и заместник-председател на УС на НСОРБ, Ивайло Симеонов – кмет на Елин Пелин и член на УС на НСОРБ, членовете на КС проф. Христо Христов – кмет на Шумен и Васко Стоилков – кмет на Сливница, кметът на Стара Загора Живко Тодоров, заместник-кметът на Русе Енчо Енчев и Любляна Аврамова – представител на Община Монтана.

    Кметовете на Троян, Димитровград и Стара Загора мотивираха подкрепата на НСОРБ за предложението.

    Важно е на първо време да бъде намерено решение за финансиране на проектите от така наречения „резервенсписък“, подчерта Донка Михайлова. Тя изтъкна пред народните представители, че програмата за енергийно обновяване е програмата към която гражданите имат най-голям интерес и тя дава най-бързо видими резултати, кактопо отношение подобряване качеството на живот, така и за постигане целите на зелената трансформация. Кметът на Троян обърна внимание на факта, че решението на УС на НСОРБ по темата е било прието с пълно единодушие и изразява недвусмислено волята на общините, че е изключително важно да се мисли за цялостна дългосрочнапрограма за енергийна ефективност. В нея е необходимо в рамките на 10-годишен ясен план да се дадат отговори на множество въпроси, които тревожат обществото: Ще бъдат ли обновени всички жилищни сгради? Ще имат ли достъп еднофамилните къщи? Дали ще се осигурява грантовофинансиране или собствениците ще трябва да участват, съфинансирайки санирането? Дали държавата ще предложифинансови инструменти, които могат да използватгражданите? Какви ще бъдат финансовите източници? Дали с европейски или с национален ресурс - това е проблем, който следва да получи еднозначно решение в кратки срокове, подчерта заместник-председателят на УС на НСОРБ Донка Михайлова пред депутатите. „Ще се надявамеосвен намиране на решение за краткосрочния проблем, касаещ проектите, които не са получили финансиране по ПВУ, да дадете своята воля страната ни да има дългосрочнапрограма за енергийно обновяване и хората да знаят, че когато имат готовност, могат да получат подкрепа“, обърна се към народните представители тя.

    „Проблемът, който нажежи общественото пространство, е заложен доста отдавна, още при обявяване на критерии те за подбор и оценка на проектите в ПВУ“, обърна внимание кметът на Дмитровград и заместник-председател на УС на НСОРБ Иво Димов. Той подчерта, че подготовката на Национална програма за енергийно обновяване на жилищата изисква много по-голяма прецизност, за да не води до задълбочаване на регионалните дисбаланси, но и да отчита реалностите на сградите и стандарта на живот в различнитеобщини и географски райони на страната. Липсата на по-задълбочен подход и ориентацията към постигане на конкретни програмни индикатори, а не към решаване на важен за хората и държавата проблем, остави у хиляди граждани усещането за несправедливост, подчерта Димов. Той изтъкна, че в своето решение всеки от членовете на УС на НСОРБ си е дал сметка, че трудно може да върне назадколелото и искането за преразглеждане на класирането би могло само да доведе до загуба на време и средства. Затова, преглъщайки собствената си неудовлетвореност от проведената процедура, кметовете в ръководството на НСОРБ са приели решение да настояват за дългосрочна програма за енергийно обновяване. „Очакванията на хората са народните представители да подкрепят това решение. Напрежението в общините е огромно. За първи път в историята, тази кампания за енергийна ефективност на жилищата обедини хората, накара съседите да се сдружат, да преминат по целия път на административните процедури, да вложат свои средства за енергийни обследвания, за да постигнат обща цел“, каза Иво Димов.

    Претенциите не са насочени към МРРБ и министър Цеков, а към Агенцията за устойчиво енергийно регулиране, уточни кметът на Стара Загора Живко Тодоров. „За съжаление енергийните одити не са съвсем коректни и това прави впечатления и в класирането на проектите.“ Той обърна внимание на факта, че общини, на чиято територия са работили определени фирми, получават 100% одобрение на внесените проекти. За сметка на останалите, където хората по своя воля са избирали от регистрираните енергийни одитори. По негови думи, именно в тези общини повечето сгради са останали в резервния списък по процедурата. „Затова разчитаме комисиите да подкрепят това предложение, защото е добро и ще можем да успокоим хората, които се чувстват ощетени“, призова кметът на Стара Загора.

    Две от парламентарни комисии - тази по енергетика и комисията по регионално развитие, подкрепиха внесеното предложение за решение. Депутатите от комисията за контрол върху управлението на средствата от европейскитефондове гласуваха против. Идеята за разработване на дългосрочна Национална програма за енергийно обновяване до 2050 г. и за намиране на решение в кратки срокове да бъде осигурено финансиране за вече подготвените проекти на етажни собствености, които не успяха да се класират за финансиране по ПВУ, ще бъде разгледана и в пленарна зала. Депутатите приеха и предложението министърът нарегионалното развитие да извърши анализ на Националнатапрограма за енергийна ефективност. 

    По време на съвместното заседание на парламентарните комисии подкрепа на внесения проект за решение изразиха Омбудсманът на Република България, Камарата на енергийните одитори и Агенцията за устойчиво енергийно регулиране.

    В заседанието взе участие и министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини