Politico: Френските войски се подготвят за бой с враг като Русия

Войната в Украйна върна пълномащабната война в Европа, заяви ръководителят на центъра за бойна подготовка Аксел Денис

Френските войски се подготвят за конфликт с висока интензивност срещу враг, който може да им се противопостави с огнева мощ. Това е съществена промяна за френската армия, която прекара последните десетилетия в борба с бунтовници на места като Мали и Афганистан, пише авторитетното издание Politico.

Ръководителят на центъра за бойна подготовка (CENTAC) в Източна Франция полковник Аксел Денис коментира, че военните действия в Украйна са върнали пълномащабната война в Европа. Офицерите не назовават потенциални врагове, но обучението има за цел да подготви войниците за борба с враг като Русия, пише Politico.

„Светът разкри истинската си същност: нестабилен, опасен и не всеки е приятел. Подготвяме се за култура на готовност, за готовност в кратки срокове. CENTAC е единственото място във Франция, където можеш да видиш какво е войната“, заяви Аксел Денис.

Условията, при които се обучават войниците в CENTAC, са възможно най-близки до действителното бойно поле. Възпроизвеждат се звукът, топлината и светлината на артилерийския огън, докато навсякъде са разпръснати фалшиви мини, а радиовръзките могат да бъдат прекъснати без предупреждение.

Лагерът за бойна подготовка е заположен на площ от 120 кв. км. - по-голяма от тази на Париж. Там е единственото място, където различните части на френската армия - пехота, бронетехника, артилерия и инженерни войски - които обикновено са разпръснати из цялата страна, могат да се упражняват заедно. Освен това единствено в лагера на CENTAC има две дузини танкове „Леклерк“, които са в действие през цялата година.

През януари началникът на френската армия ген. Пиер Шил заяви, че след десетилетия на военни операции в Африка Франция все повече се фокусира върху източния фланг на Европа. Френската армия има за цел до 3 години да постигне капацитета да разгърне една дивизия от около 25 000 войници за 30 дни.

„Ние не сме в същата ситуация като Украйна, но сме част от коалиция, а това е свързано с ангажименти. Понятието за надеждност в колективната отбрана, особено в НАТО, е от съществено значение“, каза тогава Шил.

Война с комбинирани оръжия

Основният урок от Украйна, посочват офицерите от CENTAC, е да се избягват фронталните челни атаки, които водят до огромен брой жертви и не успяват да отблъснат врага. Вместо това пехотата, бронетехниката, инженерните войски и артилерията, интегрирани с нови технологии като безпилотни самолети, трябва да работят заедно безпроблемно. Армиите, които не могат да комбинират танкове, артилерия и пехота, са изложени на огромен риск - нещо, което и двете страни демонстрираха в Украйна.

„Войната в Украйна засили значението на комбинираните бойни действия. Това е единственият начин за водене на бойни действия“, заяви ръководителят на службата за координация и управление на лагера подполковник Винсент. Фамилията му не може да бъде разкрита от съображения за сигурност, отбелязва Politico.

От Асоциацията на американската армия твърдят, че въоръжените сили на Русия са недостатъчно обучени и снабдени с ресурси за комбинирано въоръжаване. Според тях това принуждава Москва да разчита на разточителни „човешки“ атаки, вместо да постига бързи успехи. Според бившия френски военен Гийом Ансел обаче и Украйна не е овладяла този подход, което води до сегашната патова ситуация.

 

Източник: Offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини