Чехия осигури средства за 800 000 снаряда за Украйна

Премиерът на Чешката република каза, че международна инициатива за закупуване на оръжия за Украйна от страни извън Европа е събрала достатъчно пари за закупуването на 300 000 снаряда, ревизирайки надолу цифрите, обявени по-рано от президента, предаде АФП.

Държавният глава Петър Павел каза на 7 март, че Украйна ще получи 800 000 снаряда до седмици, след като 18 страни донори са обещали финансиране.

„Успяхме да съберем достатъчно пари, за да купим първата партида от 300 000 артилерийски снаряда“, обясни премиерът Петър Фиала.

„Нашата цел обаче е да постигнем много повече! Продължаваме да търсим партньори, за да можем да продължим да подкрепяме Украйна в нейната смела битка срещу руския агресор“, написа той в X.

Европа се бори да осигури достатъчно боеприпаси за Украйна. Държавите от Европейския съюз бяха обещали един милион снаряди до края на март, но доставките им не достигнаха.

Но Павел каза на конференция по сигурността в Мюнхен миналия месец, че Чешката република - член на ЕС и НАТО с 10,8 милиона население - е успяла да събере значително количество оръжия за Украйна извън континента.
Тогава той каза, че, работейки с Канада и Дания, чехите са "открили" 500 000 снаряда от 155 милиметра и 300 000 от 122-милиметра.

По-рано "Файненшъл Таймс" съобщи, че Прага иска да събере 1,5 милиарда долара, за да плати за боеприпасите.

Украинските сили от месеци се борят с липсата на боеприпаси, докато се опитват да задържат руските войски, които нахлуха през февруари 2022 г.
Поддръжниците на Киев изпратиха милиони свои снаряди в Украйна, но запасите са на изчерпване.

Някои страни от ЕС не са склонни да насочат военните разходи извън Европа. А пакет от помощ на САЩ на стойност 60 милиарда долара беше задържан на фона на спорове в Конгреса.

Белгия, Великобритания, Канада, Дания, Франция, Германия, Литва, Нидерландия, Норвегия и Швеция са сред държавите, които допринасят за проекта, ръководен от Чехия. Днес се присъедини и Люксембург.

Нидерландия е обещала 100 милиона евро (109 милиона долара), докато Германия е предложила "шестцифрена сума от милиони евро".

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини