Момичешки банди в Бургас тормозят момчетата

Тарторки на момичешки банди в Бургас бият и тормозят момчетата в училищата. Това е установила местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в града.

Агресията набира инерция и придобива страшни размери, тъй като агресивните деца не осъзнават какво правят. Размяната на шамари в междучасието и заснемането с мобилен телефон на съученик, когото бият и малтретират, вече не се счита за агресия. Това е садизъм.

Все повече деца растат сами, лишени от родителски грижи. Те са изоставени от семействата си, които са заминали да работят в чужбина.

Една малка част от тези деца стават самостоятелни и могат да се грижат за себе си. Повечето от тях обаче стават контингент на Комисията за борба срещу противообществените прояви.

Те намират по-лесния начин за препитание – крадат, включват се в групи за разпространение на наркотици. Няма наказание за родителите, които са изоставили децата си. Местната комисия не налага наказания.

"Ние налагаме възпитателни мерки в съответствие с българското законодателство. Възпитателната мярка има за цел да подкрепи детето, семейството му и близките, които полагат грижи за него, и заедно да се опитат да го превъзпитат към по-добро. Целта е то с помощта на специалисти да анализира поведението си и да стигне до извода, че трябва да промени нещо в себе си”, е мнението на Росица Карагьозова, училищен психолог.

247 са непълнолетните деца в Бургас, които се водят на отчет в Детската педагогическа стая. Броят на малолетните е 32, оповестиха от местната комисия за борба с противообществените прояви. 62 от децата са момичета.

Детската престъпност в България през последните 10 години се движи между 10 и 12 процента като дял от общата престъпност. Престъпления извършват вече и 7-годишните деца, срещу които се завеждат възпитателни дела.

На тази възраст те започват да учат занаята на джебчийството. Обикновено действат в групички от по 2-3 деца. Те започват с преджобване на случайни хора по улиците и стигат до обири по частни домове.

Подрастващите, извършили престъпление, се изпращат чрез съда в социално-педагогически интернат или възпитателно училище – интернат.

Източник: dnes.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини