Ученици от „Славейков“ по проект в Македония

В периода  22 - 24 март 22 ученици и 14 учители от СУ ,,Петко Рачов Славейков“ гостуваха в СОУ ,,Льупчо Сантов“ в град Кочани, Македония, като част от проекта по Еразъм+ “Lead The Success”, по който двете училища си партнират заедно със Сдружение „Черноморски институт“ - Бургас. Още в началото на посещението българската група се присъедини към македонските ученици и учители, за да отбележат 80-годишния юбилей на училището с грандиозен концерт в театъра на град Кочани. Директорът Милко Багдасаров бе сред официалните гости на събитието редом с директора на училището Любомир Гацов и кмета на Кочани и поднесе като подарък картина, пресъздаваща типичното родопско село, нарисувана от Айлин Тасим, преподавател в „Славейков“.

В първия ден от посещението българите наблюдаваха концерт, организиран от македонските ученици, където взеха участие училищният оркестър и бяха изиграни народни танци и скечове. През следващите два дни учениците  бяха разделени на две работни групи, всяка от които включва младежи от България и от Македония. Основните теми по време на работилниците бяха: има ли родени лидери, какви са основните характеристики на успешния лидер, има ли разлика между лидер и мениджър, добри практики, изграждащи лидери. Под формата на състезателна игра младежите бяха предизвикани да затворят очи, хванати за ръка един след друг, да се доверят на 1 младеж с отворени очи и да изпълнят неговите указания, за да преминат през поредица от препятствия. След обедната почивка учениците и учителите на „Славейков“ разгледаха местното школо, като най-впечатлени останаха от просторния и модерен кабинет по изобразително изкуство.

След изпълнените с работа дни кърджалийци разгледаха град Кочани, а след това се потопиха в магията на неформалното общуване – учениците със своите връстници от Македония, а учителите – с колегите си от СОУ „Льупчо Сантов“. Този културен обмен допринесе за укрепване на връзката между двете училища и повиши вече създаденото при първите срещи истинско приятелство.

В резултат на  успешното сътрудничество учениците и учителите от двете държави успяха да създадат много ценни взаимоотношения, които ще продължат да се развиват и засилват в бъдеще. Някои от тях вече изразиха нетърпение да се срещнат отново. Този вид международни проекти играят важна роля в разширяването на хоризонтите на учениците и в създаването на млади активни граждани на Европа.

Посещението на град Охрид бе съпътстващата програма и донесе много положителни емоции на групата от СУ „Петко Рачов Славейков“.

Жулиде Муталибова и Дефне Риза от 11б клас, членове на Журналистически клуб "Славейков" 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини