Държавната ТЕЦ в капана на екоизискванията, свободния пазар и протестите

Замириса на предсрочни избори и заетите във въглищната енергетика отново започнаха протести за нейното запазване.

Недоволстващите са основно от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2", която хем замърсява региона, хем оцелява с помощта на държавата, която ѝ плаща, за да продължи да работи по същия начин. Отплатата от цялата схема, която товари сметките за ток на домакинствата, изглежда единствено и само в интерес на партии като ГЕРБ, ДПС, БСП и др. Те заблуждават хората от региона, че няма да пипат въглищната енергетика, а хората продължават да гласуват за тях.

Тази аномалия се точи ден след ден, година след година. Накрая централата се оказа в капана на свободния пазар на ток, където цените са по-ниски от себестойността на продукцията ѝ, и на съдебно решение, което може да я затвори.

Ако спешно не направи конкретен план за трансформация и "позеленяване", напълно е възможно ТЕЦ "Марица Изток 2" да последва съдбата на металургичния комбинат "Кремиковци". И заетите в държавния сегмент на енергийния комплекс ще трябва да се спасяват кой както може, вместо да си осигурят добре платени нови работни места, за създаването на каквито Европейската комисия е заделила 1.2 млрд. евро. Част от парите вече са преведени на България, но все още са неоползотворени, съобщи преди време финансовият министър.

Петгодишна съдебна сага е напът да приключи в полза на околната среда

Преди седмица Административният съд в Стара Загора постанови, че ТЕЦ "Марица Изток 2" не може да замърсява наднормено въздуха в региона, каквото позволение е дала Изпълнителната агенция по околна среда в края на 2018 г. Три години по-късно екоинституцията актуализира комплексното разрешително за предотвратяване на замърсяванията и на въглищната централа е разрешено да изхвърля живак 30 μg/Nm3 при норма 7μg/Nm3 и серен диоксид 570 mg/Nm3 при норма от 130 mg/Nm3 (повече от четири пъти над разрешеното от Брюксел).

Решението на съда означава, че екоразрешителното за работа на централата е невалидно и тя трябва да получи ново. Дружеството обаче може да обжалва пред Върховния административен съд, както стана при първото разглеждане на казуса, и през това време да работи съгласно оспорвания документ, позволяващ ѝ свръхзамърсяване.

От ТЕЦ "Марица Изток 2" заявиха пред Mediapool, че ще се възползват от това право. Тоест, ще продължи работа без да прави каквото и да било за спазване на европейските еконорми.

Работа едва на една трета от мощностите

Откакто цените на електроенергията на свободния пазар се нормализираха, държавната ТЕЦ не натоварва изцяло мощностите си, защото не може да продава произведения ток под себестойност, а тя надвишава борсовите цени. От началото на 2024 г. досега централата е работила с 34% средно натоварване на мощностите, казаха от дружеството.

Според екоминистъра Юлиян Попов това означава, че "Марица Изток 2" съответно замърсява по-малко и би могла да се вмести с изискванията на Еврокомисията за емисионните норми.

Всичко това обаче е въпрос на анализ и разчети при изготвяне на ново комплексно разрешително, коментира той пред Mediapool.

Министър Попов е на мнение, че Върховният административен съд не би трябвало да се произнесе по-различно от съда в Стара Загора.

Преди близо година Съдът на ЕС постанови, че българската държава е нарушила европейското законодателство, като е разрешила на своето дружество да изхвърля четворно повече вредни газове от пределно допустимите от ЕК. Съдът на ЕС се произнесе след запитване на ВАС, който пък в резултат на това решение върна делото за повторно разглеждане.

Скъпият регулиран ток

Функциониращата с една трета от капацитета си ТЕЦ "Марица Изток 2" засега има частично гарантирана работа. Причината е, че държавата ѝ е възложила да произвежда ток за домакинствата, независимо, че цените на централата са високи и това натоварва сметките на бита с около 2 процента. Само след три месеца - от 1 юли - държавната централа ще е принудена да работи само за свободния пазар. Там от началото на годината цените са намалели – от средно 175 лв./МВтч базов товар през януари до 137 лв./МВтч месец по-късно. За март цените досега вървят около средната февруарска граница.

На защитения уж от държавата пазар за бита ТЕЦ "Марица Изток 2" продава електроенергията си за 318 лв./МВтч. Това е записано в решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). В него регулаторът е определил също така прогнозна пазарна цена на тока за периода от 1 юли 2023 г. до края на юни 2024 г. в размер на 256.37 лв.

Според годишния доклад на Българската независима енергийна борса (БНЕБ) през цялата 2023 г. средната цена на търгуваните свободно количества електроенергия е 203.09 лв.МВтч базов товар. От началото на 2024 г., както вече стана ясно, тя е още по-евтина. Тоест, ако битовите потребители си купуваха ток от борсата, сметките им щяха да са по-ниски.

Благодарение на гарантираното ѝ изкупуване на тока за домакинствата, ТЕЦ "Марица Изток 2" има осигурени приходи да продължи дейността си още три месеца. След това ще работи, само ако свободните цени се доближават до себестойността ѝ. Тя също би трябвало да е спаднала спрямо фиксираните от КЕВР 318 лв./МВтч, защото цените на парниковите емисии, които централата купува заради замърсяването ѝ, спаднаха наполовина.

Над 180 млн. лв. от сметките на бита, под 500 хил. лв. - от борсата

По данни на държавното дружество, предоставени на Mediapool, в периода от началото на 2024 г. до края на февруари то е реализирало приходи от дейността си над 183 млн. лв., а разходите му за производството на ток са възлизали на близо 179 млн. лв. За периода централата е на плюс с около 4 млн. лв., но това се дължи изцяло на регулирания пазар. На свободния тя е продала 1262 мегаватчаса и, дори да е постигнала цени като определените ѝ от регулатора, приходите ѝ от борсата се очертават на малко над 400 хил. лв.

Следващите месеци обаче на пазара на ток влизат водноелектрическите централи, а слънчевите паркове вече сериозно дърпат цените надолу и дори в определени часове на денонощието на борсата има и отрицателни цени. Според данните на БНЕБ най-ниската постигната цена през 2023 г. е била -2.15 лв/МВтч.

С предстоящото увеличаване на слънчевите дни и предвид ръста на фотоволтаичните паркове и производството на соларен ток, цените на борсата тепърва ще падат още. Това със сигурност не е добра новина за ТЕЦ "Марица Изток 2".

Работа в бъдеще "според пазарната логика"... и европарите

От "ТЕЦ Марица изток 2" не дадоха ясен отговор на въпроса на Mediapool как се подготвят за либерализацията на електроенергийния пазар от 1 юли, когато няма да има гарантирано изкупувани квоти за домакинствата. Не бе коментирано и как дружеството смята да натоварва мощностите си, след като регулираният пазар отпадне, а също и как ще реализира продукцията си.

"ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД винаги е работила и ще продължи да работи съобразно пазарната логика и законовите и регулаторни рамки, в които е поставена", гласи краткият отговор на дружеството.

Работещите в него 2300 души искат нищо да не се променя, но това е неизбежно.

Към момента от ръководството на ТЕЦ "Марица Изток 2" избягват да коментират конкретни намерения за трансформацията ѝ, но тя е подала индикативни проекти за над 310 млн. лв., които да получат финансиране по териториалния план за справедлив преход на региона Стара Загора. По този план за Старозагорско са предвидени 1 млрд. евро от общия бюджет за страната, който заедно с регионите Кюстендил и Перник и 1.2 млрд. евро.

Сред проектите, които държавната централа предлага, са слънчев парк с мощност 110 МWр, съоръжение за съхранение на соларната енергия и присъединителна инфраструктура към преносната мрежа; за фотоволтаични панели върху сградите на дружеството и паркингите му, както и за закупуване на газова турбина за трансформация на електроцентралата.

За съфинансирането от 1.2 млрд. евро обаче се състезават над 70 проекта за общо 11 млрд. лв. Напълно очаквано е държавата да се опита да даде приоритет на собствената си мощност, но още не е ясно по какви критерии ще се избират проектите, които ще получат безвъзмездна евросубсидия.

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини