Изчерпахме максимално допустимия брой на средночасовите замърсявания със SO2 в Димитровград

    Днес отново бе регистрирано сериозно превишение на максимално допустимите средночасови норми на серен диоксид във въздуха на Димитровград. Това е 3-то превишение за тази седмица, а сме в средата й. С това превишение, което е регистрирано днес в 11 часа, се изчерпаха и максимално допустимите средночасови замърсявания от 24 пъти за календарна година. Припомняме, че замърсяването на въздуха в Димитровград започна от края на май месец и за по-малко от 5 месеца димитровградчани са дишали 24 пъти въздух с опасна концентрация на серен диоксид, като с това е изпълнена максимално допустимата "квота" за 12 месеца. Средночасовата концентрация днес е била над 600µg/m3, при максимално допустими 350 µg/m3 за час.

    Замърсяването на въздуха в Димитровград, започна след пускането на мощностите на ТЕЦ "Марица 3", като от там твърдят, че не са единствен замърсител на въздуха, и РИОСВ до момента не можа да докаже категорично, че топлоцентралата носи пълната отговорност за замърсяванията със SO2. Можем да оневиним за замърсяванията до началото на тази седмица, другото голямо предприятие Неохим, защото бяха в капиталов ремонт, а и те горят главно (или единствено) газ, която се смята за най-екологичното гориво, и вредните емисии от торовия завод не са SO2, по наша информация. Трудно някой може да обвини и другите въглищни централи, защото около тях няма отчетени превишения на SO2 днес. За пример можем да използваме показанията на АИС в гр. Гълабово, който е един от най-спряганите градове с мръсен въздух от въглищна електроцентрала. В Гълъбово тази година (за 10 месеца) има отчетени 14 превишения на средночасовите норми, при условие, че там централата работи цяла година, а в Димитровград само последните 5 месеца имаме 24 превишения на нормите за SO2 (местната централа работи от май месец). Трудно можем да обвиним и домакинствата, защото днешното превишение е по обяд, когато беше около 20 градуса и едва ли много комини на жилищни сгради са пушили.

    Съседи спасиха възрастна жена от пожар в дома й 

    Дори в части можем да оборим твърденията, че домакинствата са причинител на замърсяването и че мястото на АИС е компрометирано, защото днес след 15:00 часа (4 часа след превишените нива) в центъра на Димитровград, на около 450 метра от автоматичната измервателна станция, избухна пожар, който поне 1 час бълваше гъсти черни пушеци, а в това време нивата на SO2 са били под 100 µg/m3, колкото са били и в 10 часа сутринта. Освен че имаме 24 пъти превишаване на средночасовите норми и през останалата част от времето има доста покачвания на количеството на SO2, било то и под максималния праг. Към момента никой не е мерил качеството на въздуха в съседно Хасково и селата около Димитровград, за да се установи какъв въздух се диша там и дали само жителите на Димитровград получават високи дози серен диоксид.

    Длъжни сме да допълним, че в Димитровград веднъж (на 14 октомври) бе регистрирано превишение на средночасовите норми и във време, в което от ТЕЦ "Марица 3" би трябвало да не е работила, като и не сме намерили доказателства, дали комините са пушили по това време. Но трябва да споменем и че високия комин на централата и след ремонтите, които твърдят, че са правили, продължава да пуши по време на работа, въпреки, че това им е забранено - ТЕЦ-а трябва да изпуска газове само от ниския си комин. Наши наблюдения констатират с видео и снимков материал, че от високия комин излиза тъмен пушек, за което бяха глобени от РИОСВ преди около 2 седмици.

    Преди около месец получихме отговори по темета от РИОСВ - Хасково, като единия въпрос бе какво следва след изчерпването на допустимия брой пъти годишно средночасови превишения, като честно казано не разбрахме напълно ясно какво следва:

    Какви са стъпките при достигане на максимално допустимите средночасови превишавания за годината и какво ще предприеме инспекцията?

    При преминаване границата от допустимия брой (24) превишения на средночасовата норма от 350 µg/m3 за серен диоксид за календарна година, РИОСВ – Хасково ще изиска от страна на Община Димитровград, както и от големите оператори на територията на общината, да предприемат действия за актуализиране на програмата за качество на атмосферен въздух съобразно техните компетенции."

    Очакваме да проследим какви ще са реакциите на институциите в защита живота и здравето на населението!

    По темата за замърсяването на въздуха сме създали рубрика, в която са отделени всички материали и видеа, направени от нас:

    Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      12
      123
      3 -3
      00:39, 21 окт 2021
      Не ни стигат зелените паспорти, та и това ли сега! Долу правителството и Румен Радев!
    • 2
      Т
      т
      1 0
      18:50, 21 окт 2021
      Ковач ки ви плюе у суратите! Те ви, България
    Последни новини