Проблем с ранното оповестяване в Димитровград?

Днес в 11:00 часа в цялата страна трябваше да се чуят сирени и акустични сигнали при тест на системата за ранно предупреждение, но в Димитровград това не се случи.

16 минути след обявения час в града се чу еднократен сигнал за начало на тревога, но той не бе последван от нужните последващи сигнали. 
В НАРЕДБА ЗА УСЛОВИЯТА И РЕДА ЗА ФУНКЦИОНИРАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА СИСТЕМА ЗА РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ И ОПОВЕСТЯВАНЕ НА ОРГАНИТЕ НА ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ И НАСЕЛЕНИЕТО ПРИ БЕДСТВИЯ И ЗА ОПОВЕСТЯВАНЕ ПРИ ВЪЗДУШНА ОПАСНОСТ се казва:

Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2019 г., в сила от 02.08.2019 г.) За едновременното предупреждение или оповестяване на групи хора за предстоящо или настъпило бедствие се излъчва национален сигнал за тревога с характеристики, определени в приложение № 1.

(2) Гласовата информация към сигнала по ал. 1 включва предварително записани съобщения - единни за страната - за вида опасност, и последващи съобщения за конкретната ситуация.

(3) Предварително записаните съобщения по ал. 2 се излъчват неколкократно във вида: "Внимание! Внимание! Внимание! Опасност от .......! Опасност от ........! Опасност от .........!", като основните видове опасности са определени в приложение № 2.

(4) Последващите гласови съобщения на живо за конкретната ситуация съдържат:

1. информация относно характеристиките на бедствието - произход, мащаби, прогноза за развитие;

2. указания за поведение и действия на населението.

Чл. 19. (1) За край на тревогата се излъчва национален сигнал с характеристики, определени в приложение № 3.

(2) След подаване на сигнала по ал. 1 се излъчва неколкократно гласова информация със съобщение във вида: "Внимание! Внимание! Внимание! Край на тревогата! Край на тревогата! Край на тревогата!".

(3) При необходимост се излъчва и допълнителна информация.

Към момента не разполагаме с информация за евентуалния проблем, поради който тестовото оповестяване в Димитровград не се случи, както и дали е надеждна системата на територията на града и населението може да разчита на нея при евентуална нужда.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини