Манчо Панюков остава в затвора до края на живота си

Най-тежкото наказание - доживотен затвор без замяна, е присъдата, която наложи на Манчо Панюков тази вечер Окръжният съд в Благоевград, съобщи БТА.

Съдът определи наложеното наказание да бъде изтърпяно в затвор при първоначален специален режим. 

Панюков бе признат за виновен за убийството на двете си деца - 6-годишния Иво и 9-годишния Едиан, на 4 февруари 2009 г., както и за умишлен палеж на семейния дом на жена си Биляна, при който пострадаха нейни близки, а тя самата почина по-късно от изгарянията си. 

Председателят на съдийския състав Иво Харамлийски оповести решението на съда след 21.30 ч. в петък.

Присъдени бяха и обезщетения за причинени неимуществени и имуществени вреди, които Панюков трябва да изплати по гражданските искове на пострадалите от неговите деяния. Размерът на имуществените вреди е 11 000 лева, а общият размер на неимуществените е 250 000 лева без лихвите.

Манчо Панюков бе осъден да изплати и сумата от 6863, 96 лв. разноски по делото, както и сумата 10 440, 20 лева държавна такса върху уважените размери на гражданските искове.

Присъдата подлежи на протестиране и обжалване пред Апелативния съд в София със въззивна жалба и протест в 15-дневен срок от днес. Съдът потвърди мярката за неотклонение "Задържане под стража" - определение, което подлежи на протестиране и обжалване пред Апелативния съд в София в 7-дневен срок. Мотивите ще бъдат изготвени в определения срок, каза съдия Харамлийски след произнасянето на присъдата. 

"Приехме, че е безспорно установено подсъдимият да е извършил деянията, за които му е повдигнато обвинение. Налага се само лека корекция на част от обвиненията, защото считаме, че има припокриване на квалификациите за обвинението за палеж с квалификацията за опит за убийство на осем лица. В останалото смятам, че обвинението е безспорно доказано. Считаме също така, че няма как по друг начин да изпълним целите на наказанието освен с това най-тежко наказание. Просто престъплението е изключително тежко, но всъщност се касае и за една голяма трагедия - както за подсъдимия, така и за семейството, нака и за обществото", заяви съдията.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини