Как са работили социалните в случая с 2-годишното дете от Сандански

През последната една година, от края на март 2009 г., в отдела за закрила на детето в Сандански многократно са получавани сигнали за влошено здравословно състояние на 2-годишния Александър, станал жертва на сексуално насилие от страна на собствения си баща. Директорът на отдела Мими Алексиева обясни, че въпреки многократните настанявания в болница Александър продължавал да живее при родителите си, тъй като не били налице достатъчно доказателства за отнемането на родителски права, а освен това най-доброто за него било отглеждане в семейна среда. 

"Основната политика на държавата е отглеждане на децата в семейна среда и ние сме се придържали към нея", обясни директорът. От отдела подчертаха, че са "открили, дори и минимален, ресурс в семейството", освен това са работили "през цялото време за повишаване на родителския капацитет", информира Фокус.

На въпрос как конкретно се е реализирала идеята за "повишаване на родителския капацитет", Алексиева обясни - "с консултации с родители, подпомагане семействата с финансова помощ". Освен това е била предложена и "услуга в семейна среда - чрез ползване услуга в общността", т.е. след депозирана молба от родителите, по настояване на служителите от отдела, им е било предложено малкият Александър да бъде настанен в Дом за медико-социални грижи за деца в Благоевград. До настаняване обаче не се стигнало, тъй като впоследствие родителите "оттеглили" молбата. 

Намеренията на служителите от отдела за закрила на детето в Сандански били детето временно да се изведе от семейството и да се установи "дали ще отшуми здравословният проблем, когато не е в семейството". Здравословният проблем и тогава бил периодично кървене от ануса.

По думите на Алексиева, поставената в различни клиники у нас диагноза „хроничен ентероколит, гастроентероколит, акута, окстипацио”, обяснявали здравословното състояние на детето. 

"След случилото се обезсмисля работата на всички", заяви Алексиева, въпреки това от отдела правели "всичко възможно", за да помагат на детето. Така например отпуснали 325 лева на семейството, за да лекуват малкия Александър в София. 

Доколкото може да се говори за нещо положително в случая, е че вече има заявено желание от страна на приемно семейство, в което да живее детето. Тепърва от отдела за закрила на детето "ще пледират" за отнемането на родителските права.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини