От днес изписват антибиотици само с е-рецепта, но хартиените важат още 30 дни

Изображение 1 от 2

    От днес аптеките изпълняват само електронни рецепти за предписан антибиотик и медикаменти за диабет. Хартиеният вариант вече отпада, както за лекари, така и за зъболекари. Системата се завърта за втори път, след като вече беше въведен през октомври миналата година, но заради софтуерни проблеми, хартиените рецепти отново бяха върнати като алтернатива в края на декември. Тази възможност обаче изтече на 31 март 2024-та.

    В две от големите вериги аптеки в Хасково отчетоха в ранния следобед днес, че не срещат проблеми за момента със сработването на системата. Нямаше и пациенти, дошли с хартиени рецепти.

    Ако все пак се появи човек с такава рецепта за изпълнение, предписана в порядъка до края на март, той все пак ще бъде обслужен, но само в рамките на следващите 30 дни, обясниха фармацевтите.

    Подновеното сработване на системата е и с подобрения. Медиците могат да работят и офлайн през мобилното приложение eRx. Ако се наложи преминаването в такъв режим, рецептата ще се запазва в мобилното устройство и след възстановяване на интернет връзката, ще се изпраща към здравната информационна система. Пациентът ще бъде обслужен в срок до седем дни. За целта в аптеката трябва да посочи ЕГН и датата, на която рецептата му е била изписана. При тази информация, влизайки в системата, фармацевтите ще могат да видят лекарското предписание и съответната дозировка на медикамента.

    Според председателя на Областния фармацевтичен съюз в Хасково Красимир Колев системата е подобрена, но само в начина на изписване, проблемите си остава в общи линии отпреди нерешени. Основният от тях е проблемът с обширната лекарствена номенклатура. Лекарствената листа е огромна, в нея едно лекарство може да бъде в различни варианти като брой таблетки, може да не е внасяно от години, но да продължава да стои в списъка. Това медиците няма как да го знаят, а ние, ако заменим медикамента, подлежим на санкциониране, посочи Колев.

    Според него за да се избегне отново хаос, трябва да остане с възможността за комбиниран начин на изписване на рецепти.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Уж
      Ужас
      7 -2
      23:08, 1 апр 2024
      Преставам си как осемдесет и повече годишни старци от някое българско село независимо в коя част на България се намира особено в тия по затънтените краища и села как ще отидат до аптеката и ще си покажат електронната рецепта за да си вземат живото по-държащите лекарства ужас те горките освен домашната си радио точка която беше свързана директно към пощата,телевизор Опера и автомобил Москвич друга техника не са виждали.
    • 2
      Ал
      ала бала
      4 -2
      08:35, 2 апр 2024
      това са щуротии, всеки който иска да си закупи антибиотик отива до аптеката и без рецепта му се дава, на тях лекарствата са им за продажба и нищо друго не ги интересува, това е положението, лека нощ!
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини