Давалият инструкции на обвинените в шпионаж българи в Лондон е разследван и в Австрия

Ян Марсалек, за когото се подозира, че е ръководил българите, обвинени в шпионаж в полза на Русия във Великобритания, е разследван и в Австрия, съобщи БНР.


Австрийският канцлер Карл Нехамер свиква следващата седмица Съвета за национална сигурност заради подозрения, че бивши високопоставени служители на службата за сигурност са шпионирали за Русия.

Според журналистическо разследване на австрийското издание "Фалтер" и на "Шпигел" в Германия арестуваният вече бивш служител на австрийската служба за вътрешна сигурност Егисто От заедно с бившия ръководител на отдел в службата Мартин Вайс са били във връзка с укриващия се бивш член на борда на директорите на "Уайъркард" Ян Марсалек.

Смята се, че двамата са съдействали на укриващия се в Русия мениджър за създаването на работеща в интерес на Русия шпионска клетка в рамките на австрийските служби.

От и Вайс са събирали информация за Марсалек, за когото има подозрения, че от години е работел за Русия, съобщава БНР.

Според германското списание "Шпигел" събираната информация е била за журналисти, живеещи в Европа, в това число за разследващия журналист Христо Грозев, който работеше от Виена, но беше принуден да напусне австрийската столица след разкритията му около опита за отравяне на руския опозиционер Алексей Навални, които бяха отличени с "Оскар" за документално кино през 2023 г.

Канцлерът Нехамер определи обвиненията в шпионаж като "сериозни" и те трябва да бъдат изяснени. "Трябва да предотвратим възможността руски шпионски мрежи да застрашават Австрия", добави той.

 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини