Радев не приема Даниел Митов за външен министър

Президентът Румен Радев няма да подпише поне до петък указите за безпрецедентната смяна на двама служебни министри и даде ясен знак, че не приема предложението зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да стане външен министър.

В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, посочи Радев пред журналисти в сряда.

В понеделник вечерта, след като бе „посъветван“ от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, служебният премиер Димитър Главчев поиска Даниел Митов да замени Стефан Димитров. Във вторник последва и ново искане за рокада - земеделският министър Кирил Вътев да бъде сменен с Георги Тахов.

Това стана по-малко от седмица, след като служебният кабинет положи клетва пред парламента.
„Двама министри се освобождават само седмица след клетвата на служебния кабинет, което е поредно доказателство за провала на конституционната реформа. В стремежа си да наложат пълен монопол върху властта, партиите които гласуваха промените, всъщност обезсмислиха института на служебния кабинет и го направиха уязвим за партийни вмешателства. Виждате как от партийни събрание се раздават разпореждания, как се заплашва министър-председателя. За външен министър стана ясно от къде идва заръката, но от къде идва смяната на земеделския министър?".

И аз много се надявам г-н Главчев да си дава сметка за щетите върху кабинета и цялостното доверие върху изборния процес, когато той светкавично изпълнява щенията на своя партиен началник. Когато аз отговарях за служебните правителства, партиите не можеха и да си помислят за подобни вмешателства. Не е ли странно премиер да сменя мнението си през ден?", каза държавният глава.


 

 

Източник: mediapool.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини