Повече трудови злополуки в Хасковско стават сред мъжете

Изображение 1 от 5

    Повишаване на трудовите злополуки при мъжете и понижаване на броят им при жените за региона на Хасково през последната година отчетоха по време на заседанието на Областния съвет по труд. Мака като цяло общият баланс за инцидентите, свързани с работата, спрямо предходната година, е завишаване с 5 %, на фона от данните за страната, в Хасковска област се отчита по-нисък ръст.

    Днешното заседание на комисията бе посветено на 28 април, който е обявен за Световен ден за безопасност и здраве при работа.

    За преодоляване на злополуките при работа отговорността е както на работодателите, така и на самите работници, подчерта областният управител на Хасково Гинка Райчева, която е председател на комисията. В нея участват, освен представители на контролните институции, и на работодателите и на синдикатите.

    В доклада на Международната организация на труда се посочва, че работниците, които се трудят на открито, са основна група на изложените на опасности вследствие на промените на климата. В него се казва, че основните вреди са от прекомерната топлина, ултравиолетовата радиация, както и замърсяването на въздуха, посочи на заседанието директорът на Инспекцията по труда в Хасково Кирчо Кирев.

    Според доклада на местно ниво, в Хасковска област през 2023 година при планирани 1264 проверки, инспекторите по труда са направили 1274 за спазване на трудовото законодателство в предприятия. От тях 31-а са проверките за разследване на трудови злополуки.

    В рамките на изтеклата година са констатирани над 6300 нарушения на трудовото законодателство. 320 от нарушенията са на нормите за безопасни условия на труд. 263 са влезлите в сила наказателни постановления за общо над 290 хил.лева.

    От страна на НОИ-Хасково отчетоха, че във времето от 25 април 2023 година до 25 април тази година, на територията на областта са декларирани 47 трудови злополуки, при които има четирима загинали. Директорът на Териториалното поделение в Хасково Огнян Добриков поясни, че две от злополуките са станали на път към работа. На територията на региона през миналата година няма злополуки на работното място, които да са довели до инвалидност.

    След заседанието, участниците в него отдадоха почит и поднесоха цветя пред паметната плоча на загиналите при трудови злополуки.

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Ва
      Васко
      0 0
      22:09, 25 апр 2024
      Най-малоумното нещо на света. Пътуваш към работа, катастрофираш по някаква причина и било трудова злополука. Остатък от комунизма.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини