Toyota възражда още един легендарен модел

Подразделението Toyota Gazoo Racing, което вече произвежда спортните купета GR Supra и GR 86, както и „напомпаните“ хечбеци GR Yaris и GR Corolla, сега подготвя изцяло нов модел.

Според източници в японския автомобилен производител, концернът планира да възроди емблематичния модел Toyota Starlet. Нещо повече, той ще бъде създаден в рамките на под-марката GR и веднага ще бъде позициониран като мощен хечбек за потенциално превръщане в автомобил за ралита.

Новият продукт ще бъде изграден на платформата Daihatsu New Global Architecture (DNGA), но неотдавнашният скандал, свързан с безопасността на автомобилите от тази марка при инциденти, отложи пускането на модела до 2026 г. Хечбекът ще се произвежда за участие в ралита в състезанието Rally 4, където вече са представени Renault Clio, Peugeot 208 и Ford Fiesta.

От Gazoo Racing обещават, че колата ще тежи 980 кг, но колата ще има същия 3-цилиндров двигател с турбокомпресор от GR Yaris и GR Corolla. Вярно, че работният обем ще бъде намален от 1,6 на 1,3 литра, но ще се предлага както с 6-степенна механична, така и с 8-степенна автоматична трансмисия.

Ключовата разлика между Toyota GR Starlet и другите хот-хечове на марката ще бъде, че новият продукт няма да получи сложна система за задвижване на всички колела - колата ще се предлага само с предно задвижване, така че колата е едновременно лека, евтина и отговаря на техническите регламенти на състезанието Rally4.

Източник: automedia.investor.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини