Нещастните, щастливи хора: Парадоксът Gen Z

Проучване показва, че 52% от Gen Z се чувстват стресирани и проявяват симптоми на бърнаут на работното място; 43% от поколението Z смятат кариерата си за по-важна от личния живот

Изследване на Jabra, анализиращо стабилизирането на работните навици във времената след пандемията, установява, че връщането на работа продължава да оказва влияние върху работните предпочитания – особено сред поколението Z.

Някои неписани правила изглежда са преобърнати с главата надолу с навлизането на най-младото поколение в нашия работен свят. Гъвкавостта (35%) вече надвишава заплатата (4%) за Gen Z, когато се вземат предвид факторите при избора на работа: най-високото класиране сред всички анкетирани поколения.

Проучването и направено между 4473 души в 14 пазара по света. Резултатите показват, че много от разлики между поколенията не са просто еволюирали предпочитания, а истински парадокси. 52% от респондентите от поколението Z се чувстват стресирани и изпитват симптоми на бърнаут на работното място, но в същото време казват, че са по-удовлетворени от работата си в сравнение с други поколения, като над 7 от 10 работещи се чувстват удовлетворени.

Тъй като Gen Z и милениалите в момента съставляват приблизително 38% от световната работна ръка, като този процент се очаква да нарасне до около 58 до 2030 г., работодателите трябва да се научат да разбират промяната в нагласите и ценностите на своите служители, за да отключат пълния им потенциал.

Парадокс 1: Gen Z може да са щастливи, но вече са с единия крак извън офиса

Условията, при които Gen Z навлезе на пазара на труда (онлайн и работа от вкъщи), отразяват тяхната естествена дигитална природа. Това поколение се смята за най-гъвкавото, като 89% работят на места, които им позволяват да си правят собствен график. Анкетираните от Gen Z казват, че са щастливи на работа, но също така търсят опции за изход по всяко време.

Повече от 70% от анкетираните отговарят, че са доволни, но 52% казват, че изпитват симптомите на бърнаут, а 48% очакват да сменят работата си през следващата година. Дали това е продължение на тенденцията за „тихо напускане“ или се дължи на факта, че до 74% от поколението Z вярва в смяната на работата като двигател на кариерното развитие, все още предстои да се разбере.

Парадокс 2: Може ли Gen Z да получи едновременно гъвкавост, баланс между работа и живот и кариерно развитие?

Поколението Z често е дамгосвано като поколението, което иска всичко: кариерно развитие, гъвкавост и баланс между работа и личен живот.

Въпреки че често се смята, че дават приоритет на личния живот пред работата, 43% от респондентите от Gen Z дават приоритет на кариерата си пред баланса между работата и личния живот. За 27% балансът между професионалния и личния живот се счита за най-добрата мярка за успех на работното място.

Има въпросителен знак относно ролята на социалните медии, които играя в създаването на картината, че „всичко е постижимо“, което прави статуса на „работещото мързеливо момиче“ толкова желан.

Парадокс 3: Хибридно работно място, което изисква среща очи в очи

Хибридното работно място е помогнало на мнозина за постигане на баланс между професионалния и личния живот, особено подходящ за дигиталното поколение Z. На въпроса какво ги кара да се чувстват свързани с колегите си на работа, 34% от Z-ките казват, че е ключово да имат пряк контакт със своите връстници и мениджъри, дори когато комуникацията се осъществява чрез видео.

Въпреки това, заради цифровото удобство, поколението Z е по-щастливо спрямо другите поколения да разчита на технологията, която им позволява да поддържат връзка и да се чувстват свързани с колегите си. Това може да обясни защо повече от половината хора от бейби бумърите (хората на възраст между 59 и 77 години), поколението X (43-58 години) и милениалите (27-42 години) виждат личната комуникация като най-добрия двигател на чувството за принадлежност, докато само 45% от поколението Z го класират на първо място.

Парадокс 4: Gen Z си мълчи, но очаква точно обратното от мениджърите

Въпреки репутацията на Gen Z, че се чувстват комфортно да говорят по трудни теми, данните установяват, че 36% от Gen Z се чувстват неудобно да водят разговори за това, че се чувстват нещастни на работа със своя мениджър. Въпреки че не искат да обсъждат тези въпроси, когато бъдат попитани кои са най-важните качества на мениджъра, днешните служители ценят меката ръка пред твърдия юмрук на шефа. Представител на Gen Z би предпочел емпатичен мениджър (38%), отколкото опитен (9%), докато честността и почтеността са пет пъти по-важни от опита.

Тъй като служителите заемат ръководни длъжности на по-млада възраст, организациите може да видят промяна в уменията, необходими за управленска роля и следователно в стиловете на управление. Това може да се види от респондентите от Gen Z, които класират дружелюбието значително по-високо от другите поколения, като 33% от Gen Z го смятат за важно качество, а само 23% от другите поколения го отбелязват съответно като най-ценното качество.

Източник: dariknews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини