Новите функции на Android 15 - пази от кражби и е по-сигурен от всякога

Операционната система Аndroid се използва от милиони устройства по целия свят, затова и всяка нейна нова версия предизвиква сериозен интерес. Сега сме в очакване на Android 15, който най-вероятно ще е наличен на някои устройства от есента. А информацията какво ще ни предложи той изтича малко по малко в интернет пространството.

Освен сателитна свързаност, подобрени NFC функции и още някои други приятни подобрения, новата операционна система ще ни изненада и с голяма промяна по отношение на сигурността. Google ще внедри няколко нови инструмента, свързани с нея, които ще функционират с помощта на изкуствен интелект. Те бяха представени на конференция на разработчиците, провела се преди дни.

На нея стана ясно, че скоро Аndroid телефоните ще разчитат на AI, който да разпознава автоматично дали телефонът им е откраднат от ръцете, за да може да го заключи и да го направи неизползваем от доброжелатели. Използвайки сензори като акселерометър и жироскоп, Google обучaва своите алгоритми да откриват внезапни промени в позиционирането на телефона и движенията, които може да показват, че е бил откраднат.

Функцията Theft Detection Lock, която ще видим в Android 15, е наистина обещаваща, защото кражбите на смартфони са сериозен проблем в много части по света. Например в Лондон на всеки шест минути се краде нечие устройство.

Освен това с ъпдейта на операционната система телефоните ще могат да разпознават съмнителна активност в приложенията, особено тези, които искат разрешение за достъп до различни данни. Добавят се и четири нови функции за защита на данните с цел предотвратяване на злоупотребата с тях.

Въведени са допълнителни контроли за удостоверяване, както и "частни пространства", където да съхраняваме важни приложения като мобилното банкиране, за достъп до които се изисква допълнителна верификация - например с пръстов отпечатък, пише Wired.

Android 15 ще се сдобие и с нова функция, свързана със сигурността - Google Remote Lock. Тя ще позволява да заключваме откраднат или изгубен смартфон от разстояние само чрез телефонния си номер, което е голямо улеснение в подобна стресова ситуация.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини