Гаражите в София струват почти колкото жилищата. България е първа по поскъпване на имоти в ЕС

България е първа по поскъпване на жилищата в ЕС. Гаражите в София вече струват почти колкото жилищата.

Темата в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS коментираха Ирена Перфанова, която е член на борда на директорите на Европейската асоциация на професионалистите по недвижими имоти и финансистът Любомир Каримански.


„Градовете и животът се развиват. С това се променят нашите бит и нужди. Оказва се, че големите градове у нас не са подготвени да поемат толкова голям поток от коли, които трябва да се паркират все пак някъде“, посочи Перфанова.


Любомир Каримански пък обясни тенденцията от икономическа гледна точка.


„Банките продължават кредитирането на ипотеки. Той се дължи на това, че банковите институции имат достатъчно ликвидност, която искат да пласират. Апетитът за риск идва от големите печалби, които се генерират“, посочи експертът.


Статистиката от други държави сочи, че при влизането им в еврозоната цените на имотите по-скоро скачат, отколкото да намаляват, отбеляза Ирена Перфанова. Експертът прогнозира до 10% ново повишаване на цените, но беше категорична, че балон на имотния пазар няма.


Не на същото мнение е финансистът. „Влизането в еврозоната позволи на много хора, които имат „сиви“ доходи, директно да купуват имоти и така да ги легализират“, предупреди Каримански.

 

Източник: FrogNews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини