Kрай на деколтетата и минижупите в училище!

Преподаватели обсъждат приемането на професионален дрескод, който да забрани в училище да се ходи с минижуп, големи деколтета и с ярки дрехи. Това стана ясно на национална конференция на учители и психолози във Варна, пише Монитор.

"Един учител възпитава не само със своите знания, не само с уменията, които ще предаде на своите ученици, но възпитава също и чрез себе си, като личност и като облик", смята психолог-преподавателят Лидия Йорданова. Според експертите с облеклото си учителите изграждат своя авторитет и той трябва да отговаря на институцията, в която работят.

Затова дрескодът трябва да е сдържан, не трябва да има ярки цветове и едри щампи, които разсейват вниманието. Дрехите не трябва да са и твърде авангардни.

"Минимум бижута и аксесоари, облекло с дължина около коляното, не твърде къси поли, не твърде разголени рамене, не гол гръб и в никакъв случай гол пъп", обяснява доц. Савка Казаларска, преподавател по "Моден дизайн". Важна е и прическата. Сега на мода са по-късите коси и топлите, естествени, цветове, а гримът трябва да е дискретен.

Психолозите са категорични, че спазвайки тези правила, учителите освен авторитет ще подобрят и естетическия вкус на учениците.

Сред обсъжданите теми бяха и каква е ролята на невербалното общуване в учителската професия, какво трябва да е облеклото и прическата на педагозите. Според психолозите словесното общуване между хората е само 25 на сто. Всичко друго е невербално общуване и за съжаление малко учители обръщат внимание на това. Много важна част от невербалните сигнали е и добрият външен вид на педагозите.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини