Нова изтекла мярка на кабинета: Вдигат ДДС с 2% за една година!

Правителството предвижда да увеличи ДДС с два процента за една година.

Това заяви Мика Зайкова от КТ "Подкрепа", цитирайки получен пакет от мерки за бюджетни икономии.

Това контрастира с препоръката да се намали ДДС с 2%, която премиерът Бойко Борисов получи от своя израелски колега Бенямин Нетаняху преди два месеца.

Тогава Борисов заяви, че ще обсъди с министъра на финансите Симеон Дянков това предложение. 

Сред мерките, които правителството предвижда, има и такива, които ще доведат до намаляване на заплати, ако не бъдат извършени съкращения.

"Една от мерките е ограничаване на средствата за фонд "Работна заплата" до 90%, без МВР и без Министерството на отбраната. Това на практика означава, че тези, които не са направили 15 на сто намаление на икономиите, те ще трябва реално да намаляват работните заплати", заяви пред БНР Зайкова. Според нея няма конкретно намерение да не се променят цените на тока, парното, газта и водата. В пакета от мерки на правителството е предвидена и приватизация на "Топлофикация"-София и Националния дворец на културата.

"Знаете ли какво значи това? Това значи качване на цени, това значи инфлация или в крайна сметка при рецесия това се нарича стагфлация. Не му даваме на бизнеса парите, които му дължим, не му връщаме навреме, макар че са написали, че ще връщат ДДС-то навреме, накрая ще го халосаме с още 2 процента ДДС и да дойдат гробарите", каза още Зайкова.

Според нея освен увеличаването на ДДС на 22 процента, в последния получен от синдикатите вариант на антикризисните мерки на кабинета, са записани още.

Сред тях са:

- Премахването на работното облекло за трудовото правоотношение;

- Свеждане на гражданските договори и консултантските услуги до минимум;

- Премахване на възнагражденията за участието в междуведомствени комисии;

- Увеличаване на наказателната лихва за невнесени данъци от 10 на 20 процента.

Правителството очаква от увеличението на ДДС 540 млн. лева допълнително в хазната. Пак в документа било записано, че от данък "Лукс" се очаквали 150 млн. лева. 60 млн. лева пък щели да бъдат спестени на хазната, ако се реализира другата идея на властта - да се намали с 10 на сто фонд „Работна заплата" на ония ведомства, без МВР и МО, които не са направили съкращения от 15 процента.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини