Козунакът под 5 лв./кг е менте. Вестниците в събота

„24 часа": Лазер на богаташ заслепил пилот над София

Блуждаещ лазер заслепил пилот на пътнически самолет, който се готвел за кацане в София. Заради инцидента преди време въздухоплавателните власти поискали забрана частни лазери да кръжат в небето над града. Общината веднага я въвела.

Богаташи монтират лазери на покривите си и докато пушат пурата си вечер, ги "пускат" в небето, разказа за "24 часа" авиоексперт. Някои дори "стреляли" с лъчовете по минаващи над тях самолети. Въпреки забраната обаче и сега лазери кръстосват небето, казват граждани. Фирми и дискотеки ги ползват за реклама. Територията над София е спецзона. Над нея дори не може да кръжат частни вертолети.

 

„Труд": Козунакът под 5 лв./кг е менте

Не купувайте евтини козунаци - има риск да попаднете на менте. За това призова вчера председателят на Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите Георги Попов.

"Като видите козунак, който струва 2 лв. за килограм, бъдете сигурни, че вътре няма нищо - нито захарта е достатъчно, нито плънката - това е имитация", категоричен е Попов. Според него реалната цена е около 5 лева. В големите търговски вериги е малко по-евтино, но това е заради високите обороти, които правят.

В думите на Георги Попов може да се увери всеки, решил да замеси вкъщи великденските хлябове. Само продуктите за 1 кг домашен козунак, който обикновено се прави с краве масло, а не с мас или олио, стафиди, бадеми и др., струват около 10 лева. В сметката не влизат трудът и токът.

 

„Труд": Следили Цонев, подслушвали го с насочен микрофон

Антимафиоти са успели да прихванат и да запишат разговор между бившия военен министър Николай Цонев и ексглавния секретар на финансовото министерство Тенчо Попов с насочен микрофон. Двамата се срещнали в столично заведение, за да уточнят подробности около предаването на рушвета. Това разкриха пред "Труд" запознати с разследването. До този способ на спецполицаите се наложило да прибегнат, тъй като Цонев бил изключително предпазлив в разговорите си по GSM-a и никога не споменавал за проблемите си с правосъдието или за пари.

Министърът на отбраната в кабинета "Станишев" бе окован с белезници в кабинет на Военномедицинска академия в четвъртък. Късно същия ден Цонев бе обвинен за предлагане на подкуп. Като посредници в даването на рушвета прокуратурата обвини наказателния съдия от СГС Петър Сантиров и бившия главсек на финансовото министерство Тенчо Попов.

Както писа "Труд", подкупът е бил за следователя от НСлС Петьо Петров. Част от парите били и за две вещи лица, които заедно с разследващия е трябвало да заключат, че няма нищо нередно в проверявания договор на МО за оптичната мрежа "Странджа 2" Все още се изяснява каква част от парите е трябвало да вземат Тенев и Сантиров като процент за услугата.

 

„Стандарт": Опашки за изповедник

Без изповед няма причастие. Дълги опашки пред изповедниците се извиха вчера след тази заповед на Пловдивския митрополит Николай. В храмовете под тепетата вярващите чакаха с часове, за да изплачат греховете си и да получат опрощение.

Дядо Николай разпореди на поповете да спазват стриктно канона и да не причестяват, преди миряните да са се покаяли, научи "Стандарт". Някои отци дори започнаха да водят списъци.

Мнозина ги води кризата, каза отец Евгений от църквата "Св. Николай". За първи път толкова много хора идват за изповед. Те използват момента и споделят неволите си от немотията, допълни свещеникът. При него ходели безработни, болни и изпаднали в беда. Надяват се, че след признаването на прегрешенията животът им ще потръгне, заключи божият служител.

 

„Стандарт": Две дела срещу МВР от килията

Две дела стягат арестанти срещу МВР. Бившият военен министър Николай Цонев и общинарят от Варна Борислав Гуцанов ще се жалят в Страсбург от начина, по който показно са били арестувани.

Защитниците на Цонев вече готвят документите. Те обаче се оплакват, че заради Великден не могат да направят нищо до вторник, когато институциите у нас отново ще работят. Юристите твърдят, че наблюдаващият прокурор по делото Роман Василев е прекалил с квалификациите по отношение на бившия военен шеф. "Г-н Цонев, ще бъдете обвинен за престъпление - корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник долу на земята!", е цитатът, заради който Цонев иска дело срещу зам. градския обвинител. "Какво да кажа в този случай, да се извиня за ареста ли", коментира ядосано Василев пред "Стандарт". Зам. главният прокурор Бойко Найденов защити градския обвинител, като обясни, че той е наблюдаващ акцията и затова той преценява действията, както неговите, така и на полицията. "Докато не бъде задържано едно лице, ние може само да предполагаме, че е възможно да бъде без оръжие", коментира и вътрешният министър Цветан Цветанов, като добави още, че "когато някой предприема действия да манипулира един съдебен бъдещ процес, това означава, че той е в състояние да направи всичко, което би могло по някакъв начин да възпрепятства правоохранителната система".

„Монитор": Изкупиха билетите за Великден

Огромни тълпи пътници от София изкупиха билетите за влакове и автобуси към някои от ключовите дестинации в страната. Заради масовите резервации покрай празниците някои не успяха да пътуват до родните места вчера. "Ще пътуваме с нощния влак до Бургас. Касиерката ни каза или да доплатим за първа класа, или да пътуваме прави", разказаха студентите Михаил и Борислава. Те пътуват с 50% намаление на билета и предпочели да дадат по 26 вместо 20 лева, за да се приберат вкъщи за Великден. "Направо убийствено е да пътуваме прави 7 часа през нощта, а на всичкото отгоре касиерките изобщо не бяха учтиви", каза Борислава.

 

„Монитор": Проверяват шефа на "Електрон прогрес" Георги Крумов

Сделката за телекомуникационната система на армията „Странджа 2", заради която Националната следствена служба разследва ексвоенния шеф Николай Цонев за далавери, е глътнала над 120 млн. лева. Плащането на тази колосална сума обаче най-вероятно е нанесло щета на държавния бюджет, тъй като според родни и натовски експерти сделката бил абсолютно ненужна. Скандалният контракт е подписан между военното ведомство и фирма „Електрон прогрес", собственост на бизнесмена Георги Крумов. Той договаря изграждането на „Странджа 2" чрез оптичен кабел в цялата страна. Целта била да се осигури комуникацията в армията във военновременни условия.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини