Посегателствата над животни ще се наказват със затвор

Затвор от една до три години и глоба от 5 до 15 хиляди лева ще бъде наказанието за гражданин, който умъртви или причини тежко трайно увреждане на животно. Това реши правителството, като прие промени в Наказателния кодекс. Промените са насочени към защитата предимно на кучета и котки и не се отнасят до ритуалното жертвоприношение на селскостопанските животни, както и до умъртвяването на животните, предназначени за храна, обясни министърът на земеделието Мирослав Найденов. По думите му наказанието може да нарасне до пет години затвор и 30 хиляди лева глоба, в случай че лицето е извършило престъплението при утежняващи вината обстоятелства.

Мирослав Найденов обясни какви са аргументите:

„По жесток или мъчителен начин, повторно или длъжностно лице, което трябва да осъществява контрол или професия, свързана с отглеждане или полагане на грижи; при присъствието на малолетни или непълнолетни лица; при начин и със средства, опасни за живота и здравето на други животни или хора. Става въпрос наистина за умишлени издевателства върху животни и то животни, които не са предназначени за храна".

Според Найденов причиняването на вреда на животно при самоотбрана ще се тълкува по различен начин от умишлената злоупотреба с животното.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини