Вредни ли са мобилните телефони? Ще разберем след 30 години

а 22 април започна най-голямото в света изследване, целта на което е да се оценят потенциалните рискове от използването на мобилните телефони. Проектът носи името Cosmos (Cohort Study on Mobile Communications). Учените планират в продължение на20-30 години да наблюдават здравето на 250 000 потребители на клетъчни апарати. Участниците в изследването на възраст между 18 и 69 години са набирани в пет европейски страни – Великобритания, Финландия, Дания, Швеция и Холандия.

Експертите се надяват, че в хода на изследването най-после ще се получи окончателен отговор на въпроса как мобилните телефони влияят на човешкото здраве. И дали те предизвикват рак, мигрена, безплодие и други проблеми.

За да се получи по-пълна картина на въздействието на всички типове електромагнитно излъчване, специалистите ще следят как потребителите използват не само телефоните си, но и Wi-Fi, стационарните безжични телефони и даже бейби-фоните. Първите резултати от изследването ще бъдат публикувани след пет години.

Напомняме, че резултатите от предишни не толкова мащабни изследвания бяха противоречиви. Така например, през октомври миналата година учени съобщиха, че прекомерното използване на мобилни телефони води до възникване на четири вида рак. В частност, любителите на мобилните разговори боледуват с 50% по-често от три вида рак на мозъка и един на слюнните жлези.

Два месеца по-късно в Датското онкологично общество стигнаха до извода, че връзка между мобилните телефони и рак на мозъка няма. А пък през януари тази година изследователи от Научно изследователския университет по болестта на Алцхаймер в Южна Флорида заявиха, че клетъчните апарати могат да препятстват развитието на Алцхаймер и даже да я лекуват.

Днес в света се използват над 6 милиарда мобилни телефона, 70 милиона от които са във Великобритания.

Източник: pcworld.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини