Европейските музеи отварят празнично врати тази нощ

От ирландския пристанищен град Коув до руския Владивосток музеите в Европа ще празнуват тази вечер, като ще предлагат безплатен вход до ранните часове на деня за шестото издание на Нощта на музеите, съобщи АФП. В инициативата се включват 3000 музея - с една четвърт повече от миналата година.

От 47-те държави в Съвета на Европа в нея участват 39. Много силно тази година се увеличи участието на британските и руските музеи. Най-многобройни обаче са френските музеи - 1300. Балтийските държави също са много активни. В инициативата се включват 100 естонски музея, което е с 50 процента повече от миналата година. За Нощта на музеите ще бъдат отворени и всички латвийски музеи.

В Русия 200 музея ще участват в инициативата.

В Италия се включват 400 музея, а във Великобритания - 320. Нощта на музеите е насочена към всички представители на публиката, но най-вече цели да привлече младите и тези, които рядко влизат в музей или галерия.

Първата европейска Нощ на музеите беше организирана през 2005 г. от Франция.

От 2006 г. инициативата е под патронажа на Съвета на Европа. През 2009 г. ЮНЕСКО също призна международното й значение.

В София в Нощта на музеите ще отворят врати 12 музеи и галерии - от 18.00 до 24.00 ч. Националният исторически музей ще работи от 11.00 ч. до 18.00 ч. Общо в страната 42 музеи и галерии ще отбележат Нощта на музеите. Изложби и концерти предлага Софийската градска художествена галерия /СГХГ/, която е сред инициаторите на културното събитие у нас. Галерията ще бъде отворена през целия съботен ден - до полунощ, съобщиха от СГХГ. Посетителите ще могат да видят изложбите "Другото око: Художник в депото" на Лъчезар Бояджиев, "Естествена история" на Флавио Бонети и "Шум. Портрети на близък човек" на Богдан Александров.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини