Българските моряци от "Сейнт Джеймс Парк" се завърнаха

С известно закъснение моряците от кораба "Сейнт Джеймс Парк" кацнаха на летище Варна.

Във ВИП залата на Терминал 1 на летището са родните и близките на петимата моряци, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветанов, кметът на Варна Кирил Йорданов и други официални лица, предаде Фокус.

На пресконференция Ивайло Русев, помощник-капитан на освободения от сомалийските пирати кораб „Сейнт Джеймс Парк”, заяви, че пиратите са много добри манипулатори.

Ивайло Русев обясни, че най-страшно е било в началото, когато сомалийските пирати са ги заловили и най-вече ги е било страх от неизвестното. По думите му, е имало заплахи от страна на пиратите и дори, че са стреляли над главите им. Русев коментира още, че най-трагикомичното в случая е, че било това, че независимо от факта, че пиратите са мюсюлмани, това не им е пречило да пият алкохол, премесен с наркотици и тогава е ставало най-страшно.

По думите му се е случвало моряците да гладуват, тъй като корабът е бил за док и е нямало кой знае колко провизии.

По отношение на самите пирати българският моряк подчерта, че те имат отлична военна подготовка и отделно са добри манипулатори и са всявали напрежение в екипажа. Държали са капитана отделно и това е всявало смут в екипажа, допълни още Ивайло Русев.

По отношение на обаждането на българските моряци и разговора им с близките, той заяви, че това било по доброто желание на пиратите. Три дни, след като е бил пленен корабът Сейнт Джеймс Парк”, е пристигнал и „Ейшън Глори”, но са нямали контакт с екипажа. Морякът добави, че е чувал някой от колегите си да се заканват, че повече няма да практикуват професията си, но това, според него, е плод на страха, който са изживели. Русев обясни още, че моряците са останали без абсолютно нищо и когато пиратите са тръгнали да му събуват дънките, ги е хванало срам, тъй като той е бил гол.

На въпрос кога са разбрали, че ще бъдат освободени, той отговори, че това е станало, когато пиратите са започнали да си стягат багажа и са прибрали дори и химикалките им.

Моряците помолиха поне седмица медиите да не ги притесняват за каквито и да е изяви, тъй като искат да се отърсят от стреса, който са преживели. Роднините на освободените моряци отказаха да разговарят с медиите. С освободените български моряци имаше и двама два румънски моряци от същия кораб, които не пожелаха да разговарят с медиите.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини