С чанта от Таймс по Витошка

Мислите, че старите кутии от мляко, тубичките от пастa за зъби и гумите от колело са неизползваеми? Може би и Юлиян е мислел така преди 5 години, но днес от тези материали той прави портмонета, чанти и бижута. Това е нещо съвсем ново и нетрадиционно за България.

За това и идеята идва отвън – от Барселона. Докато бил там на изложение, Юлиян се запознал с италианец, който правел подобни неща от стари опаковки. Дотогава у нас не е имало подобно нещо и за това той решил да запълни тази ниша. И му потръгнало...

Всъщност още преди 15 години вместо рециклирани чанти, Юлиян и брат му – Мартин, са правели кожени чанти. Преди 5 години обаче започват да правят такива от винил от стари билбордове. Тогава късметът на начинаещия не проработва и бройките се изкупуват предимно от приятели.

По-късно обаче идват рециклираните играчки, които и до сега се търсят и купуват от хората. Преди две години на Юлиян му идва идеята, че портмонета и чанти могат да се правят и от хартия. Той и брат му започват да използват кутии от сокове и мляко, стари автомобилни гуми, шивашки метърчета, стари вестници и списания и какво ли още не. Първите такива портмонета се изкупуват като топъл хляб и търговията потръгва.

Ако тази еко мода ви звучи добре, можете да намерите чантите и портмонетата в магазина на Юлиян Zona Urbana. Освен това там можете да си подарите още ключодържатели от бутони от клавиатури, както и обици от капачки от бира. Но това не е всичко!

"Мислим скоро да пуснем бижута от стари части от телевизори, от компютри, от платки и транзисторчета.", не се уморява от идеи Юлиян. В по-дългосрочен план той мисли дори да прави мебели от непотребни неща, които хората изхвърлят. Докато стигне до тях обаче, нека ние продължим с чантите.

Някои от тях са направени от вестници с дата отпреди няколко десетилетия. Къде се намират такива съкровища? Юлиян издава своята тайна.

"Ходя при антиквари, но най-големите находки се намират на Битака", издава той. Последният му "голям удар" е колекция от списания от 1928-ма до 1934-та. Страниците с реклами на модни шапки и макиажи от това време чакат да бъдат превърнати в екстравагантни чанти, така че очаквайте ги скоро.

Оказва се, че българите не търсят толкова чанти направени от "Работническо дело", а такива със страници от "Таймс" или пък от някои немски вестници. За фешън феновете обаче има и чанти от корици на съвременни модни списания, а музикантите могат да се радват на такива, направени от партитури отпреди 100 години. Как обаче се работи с такива крехки материали?

"Първо страниците се подплатяват отдолу с винил, а отгоре се ламинират", разказва за процеса на работа Юлиян. Скритият му коз обаче е шивачката, която е виртуоз на машината. Тя без проблем зашива хартия и гума, а и дава безценни съвети.

Не можем обаче да не обърнем внимание и на симпатичните играчки, които са наредени по рафтовете в магазина. Всяка от тях има свой собствен характер и име. Люлин 5 обича да ходи без гащи и кара "Голф" 5, а Мата е еманципирана вегетарианка и мрази епилатори.

"Играчките са с характери и са с имената на мои приятели", казва Юлиан. "И много обичат да ходят на екскурзии", добавя той. Какво?! Нещо май не ми стана ясно. Оказва се обаче, че когато пътува, Юлиан взима със себе си играчките. "Като ходя по улиците с тях стават много добри запознанства. Хората идват да питат какво е това, от къде е", смее се той.

Изглежда цялата фамилия работи за каузата. Освен, че брат му Мартин помага с портмонетата, леля им прави невероятни гривни и полилеи от хартия. Представете си само - сядате си на масата в кухнята, поглеждате нагоре и си четете разни рецепти от полилея, или пък си планирате новата екскурзия от такъв, направен от географска карта. Може би най-идейните лампи обаче са от... рендета, чайници и гевгири. Звучи невероятно, но изглеждат много интересно, а и издържат дори на вода.

Оказва се обаче, че малко българи си купуват от нещата в магазина. "Почти 90% от клиентите ми са чужденци, а останалата част са нашенци, които се занимават с дизайн или други креативни хора", обяснява Юлиян.

Причината обаче не е в цената на стоките. "Много хора харесват идеята за рециклирани продукти, но предпочитат на портмонето им да пише "Gucci" или "Ferre", за да покажат състояние", казва той.

Иначе, ако идеята за нещо по-нестандартно ви допада, можете дори да си поръчате чанта по ваш вкус. Ако занесете снимка, ще ви я направят като лице на портмоне или чанта и с нея можете да изненадате някой близък човек.

Какво още е наумил Юлиян след всички тези оригинални идеи?

"Смятам да вземем участия в различни панаири и в бъдеще може да направим магазин в Барселона, например", гледа напред в бъдещето той. Причината да отворят магазин в чужбина е, че там има много туристи, които са свикнали да ползват рециклирани неща от години. Дано и ние скоро станем по-еко, а на Zona Urbana пожелаваме да ни научат как да го направим.

Източник: club.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини