Три години затвор за неплатени осигуровки. Вестниците в събота

„24 часа": Гого се върна, вече движи ръце и крака

"Гого вече движи крайниците си. От 3 дни плува в басейн. Състоянието му е овладяно, лекарите дават гаранции, че няма да се влоши. С рехабилитацията е спряно развитието на болестта." Това сподели съпругата на Георги Найденов от "Тоника" Ева.

Гого е с диагноза Латерална амиотрофична склероза (ЛАС). Тя бе поставена от българските лекари и по-късно потвърдена при прегледи в Германия, Белгия и Израел.

В четвъртък вечерта любимците от "Тоника" се върнаха от Израел, където бяха от 26април за лечение на Гого. Семейството ще остане няколко дни в София и след това ще се прибере у дома си в Айтос.

Среща с бургаските медии планува Георги Найденов най-късно до 2 седмици в родния си Бургас. Той иска да благодари на всички, които се включиха в благотворителната кампания за събиране на средства за лечението му в чужбина.

 

„24 часа": Рапа и 10 авери спипани в акция Пластиките

При отчитане на оборот от последната нощ са задържани криминално проявеният тартор Рапа и престъпната му група, специализирана в теглене на пари от банкомати с фалшиви пластики.

Така стартира тази сутрин специализираната полицейска операция „Пластиките" в София, съобщи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. 11 души вече са задържани при акцията.

Сред арестуваните са двама организатори на схемата.

Гупата е разследвана близо 4 месеца, като от полицията са опитали да използват най-удобния момент, в който да я заловят.

Бандитите се занимавали със скимиране на банкови карти - предимно на чужденци - и изработването на т.нар. бели пластики, с помощта на които източвали банкомати.

Криминалистите засекли един от организаторите на бандата и седмина нейни членове в кв. "Гоце Делчев". В.М. (24 г.), К.Б. (30 г.), 33-годишният Р.М.-Худи и 29-годишният му брат Х.М., В.С. на 30 години и братята Е.З.- Гуми (20 г.) и З.З.-Захарчето (28 г.) тъкмо отчитали в жилище парите и картите на 20-годишния С.И.

 

„Труд": Абитуриенти не знаят къде е "Тракия"

Абитуриентите  не знаят какво свързва и къде минава автомагистрала "Тракия". На матурата по география една пета от 30 848 зрелостници не са успели изобщо да отговорят на въпроса. Този изпит бе вторият най-голям за абитуриентите, които се явяват на него по желание. Матурата по български език е задължителна. "Положението с географията е много тревожно. Над 11 000 ученици са изкарали двойки, а с тройките общият процент на слабите оценки е 70", казаха вчера от образователното ведомство. Общият успех по български език е 4,13.

В Американския колеж - София са най-добри по... български език. На матурата 117-те зрелостници са изкарали общ успех "Отличен 5,788". След тях на "ти" с родната реч е испанската гимназия в столицата и Първа немска гимназия.

 

„Труд": Гръцки квартал никне до "Икеа"

"Голяма част от стоките в "Икеа" ще са българско производство, тъй като имаме изключително добра мебелна индустрия." Това заяви премиерът Бойко Борисов при първата копка на обекта на Околовръстното шосе в София. Магазин № 1 на прочутата верига у нас ще заеме 66 дка до ъгъла с "Бистришко шосе".

"12 наши фирми работят за "Икеа". За 2009 г. те са изнесли продукция за 55 млн. евро. С настъпването на веригата у нас това производство ще расте", добави строителният министър Росен Плевнелиев.

В столичния обект ще се предлагат 7500 стоки за обзавеждане. Магазинът ще има 1200 паркоместа и 30 000 кв. м площ. Инвеститор е гръцката "Фурлис груп", която държи франчайз правата за България.

Бойко Борисов съобщи, че са осигурени парите за разширение на Околовръстното в района между "Симеоновско шосе" и бизнес парка в "Младост". Сега отсечката е кошмар за шофьорите. Поради жестокия трафик дори премиерът закъсня малко за събитието вчера.

 

„Стандарт": Опасен Шрек

Любимото зелено чудовище на малки и големи се оказа опасно за здравето. 12 млн. чаши със зъбатата усмивка на Шрек се изтеглят от търговската мрежа на "Макдоналдс" в САЩ. Те съдържат силно токсичния кадмий, алармира щатската комисия за безопасност на стоките. Европейските им колеги от РАПЕКС моментално се включиха в акцията по обезвредяването на героя. Металът по чашите, когато е в досег с храна и вода, може да увреди черния дроб, бъбреците, дори нервната система и дори мозъка, обясниха доктори. Вече алармирахме в министерствата на здравеопазването и земеделието, започват проверки и у нас, казаха за "Стандарт" от Комисията за защита на потребителите.

Чашите с Шрек в играта на OMV отговарят на стандартите за безопасност, увериха от компанията.

Отровните чаши съдържат малко над допустимото количество кадмий, но доброволно ги изтегляме, съобщи вчера "Макдоналдс" в САЩ. Чашите струват около 2 долара и са част от манията по последния филм с чудовището "Шрек Завинаги".

"Макдоналдс" в България пък увери, че не е предлагал и не планира да предлага чаши "Шрек" в свои настоящи и бъдещи кампании.

„Стандарт": 1000 дни затвор за невнесени осигуровки

До три години затвор за шефове, невнасяли пълния размер на дължимите осигуровки. Това обсъждаха правителството, работодателите и синдикатите по време на вчерашното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Идеята е бизнесмените да започнат да внасят реално дължимите суми, а не масово да ги укриват, както досега, обясниха вносителите на предложението КНСБ и КТ "Подкрепа". Според разчетите на профсъюзите към момента през черните каси са потънали поне 900 милиона лева. На практика това е почти половината от дефицита в бюджета на НОИ, който към момента се изчислява на малко над 2 млрд. лв.

Идеята обаче беше категорично отхвърлена от работодателите. Да вземем да вкарваме в затвора и неизрядните работници, коментира в отговор председателят на Конфедерацията на индустриалния капитал у нас Васил Велев. По неговите думи между профсъюзите и бизнеса все пак е било постигнато съгласие за увеличаване на необходимия за пенсия осигурителен стаж - на 37 до 40 години, съответно за жени и мъже. Именно такава е правителствената оферта към социалните партньори.

 

„Монитор": Магистрала „Тракия" отпраши към Русе

Магистрала „Тракия" свързва направлението София-Плевен-Русе. Това е една от най-изумителните масови грешки на матурата по география, обявиха вчера от просветното министерство при анализа на резултатите на последните зрелостни изпити през май. Всеки пети дванайсетокласник е заградил абсурден отговор на един от въпросите от теста по география: „По кое направление минава магистрала „Тракия". Вместо от София през Пловдив към Бургас учениците смело са „прокарали" магистралата към Кулата Русе или през Карлово, показват шантавите отговори от теста. Отчайващи са и опитите на зрелостниците да определят границите на България, отбелязаха от просветното министерство.

„Монитор": Премиерът в акция за донорство

15 деца ще заминат за сметка на правителството за Дъблин, където през август се провеждат Европейски игри за трансплантирани и диализиращи се. Това съобщи премиерът Бойко Борисов при откриването на българските игри вчера. Десет от тези деца ще бъдат с трансплатации, а пет - на диализа, уточни Борисов. Те ще бъдат командировани за сметка на Министерския съвет, като са необходими по 2000 лв. на дете. Игрите са част от националната кампания за донорство и са под патронажа на премиера. Проблемът за тези болни деца сега не е в парите, а в липсата на донори, коментира Борисов. Според него е необходимо повече хора да осъзнаят нуждата от донорството и да даряват органите на техни загинали близки. Дарявайки органите на свои починали близки, те дарявали живот. Самият аз съм готов да даря органите си, стига някой ги иска, добави Борисов. Той се е съгласил да стане патрон на игрите, за да се покаже как след трансплантация хората живеят пълноценно.

„Монитор": Три години затвор за неплатени осигуровки

До три години затвор грози българите, които не си плащат осигурителните вноски в условия на рецидив. Около това предложение за законови промени се обединиха социалният министър Тотю Младенов и синдикатите на вчерашното заседание на Тристранния съвет за социално сътрудничество. Единствено работодателите са скочили срещу идеята. Над 900 млн. лева от осигуровки не са постъпили в НАП, сочат анализи на синдикатите. Те ще изискат от агенцията и точни разчети за сумата. Между 6 и 9% трябва да бъдат увеличени осигурителните вноски за да бъде изчистен дефицитът на Националния осигурителен институт в размер на 2,1 млрд. лв., показват пък разчетите на института. Данъчните и НОИ ще започнат масови проверки на фирмите за това дали осигуряват работниците си върху реалните възнаграждения, които им плащат, съобщи Младенов след тристранката. Акцията няма да подмине и хората със свободни професии, които се осигуряват сами.

„Дума": Скакалци нападнаха Кърджалийско

Земеделският министър да обяви бедствено положение в Кърджалийско заради нападението на марокански скакалци. За това настоява изпълнителният директор на Националната служба за растителна защита Антон Величков. Той проверил на място най-засегнатите землища заедно с експерти от Кърджали и Хасково.

"Растителна защита" разполага с препарати за третиране на 30 000 дка площи, които ще бъдат предоставени безплатно по населени места, ще бъдат осигурени и гръбно-моторни пръскачки, обеща Величков. Ситуацията е изключително сериозна и трябва да се действа светкавично - първата стъпка е да се обяви бедствено положение от министъра, смята той.

Препаратът срещу вредителите трябва да се употреби до две седмици, за да има ефект, категорични са специалистите. В момента те не разполагат с данни, но до края на седмицата информацията за засегнатите площи ще бъде обобщена.

 

„Сега": Всеки осми абитуриент не успя да вземе диплома

Натрупването на опит с матурите не оправдава очакванията за подобряване на резултатите на учениците. Всеки осми абитуриент, или 12.63% от завършващите младежи, няма да получи диплома за средно образование заради двойка на единия от двата изпита, съобщиха вчера от просветното министерство.

За трета поредна година 1/4 от випуска не успява да покаже елементарни знания по български език и литература. Драматично ниски са постиженията по география, която държи негативен рекорд от 11 057 двойки. Въпреки че това е най-масово предпочитаният изпит, скъсани са 35.8% от явилите се.

Всички дванадесетокласници полагат изпит по български език и литература и втора матура върху предмет по избор. По български и литература двойка имат 4.79% от абитуриентите (3153 деца), 19.97% са се добрали до тройка. Това праща близо 25% от тях на образователното дъно. През 2009 г. в тази група са попадали 25.86% от учениците, а през 2008 г. - 20.3%. От министерството твърдят, че влошаването на резултатите се дължи на повторното явяване на изпитите на вече скъсани ученици, но доказателства не бяха представени.

 

„Капитал": Бюрокрация, моя любов

Kармина е име, което отключва мигновена реакция сред повечето адвокати, занимавали се редовно с търговска регистрация в Софийския градски съд. Не става дума за кантата на Карл Орф, а за митична личност, която срещу заплащане може да ускори регистрацията на фирма или вписването на промени във вече регистрирано дружество. През годините Кармина е над опашките в съда и купчините дела при съдиите - всички, обърнали се към нея, се третират еднакво - обслужват се бързо, точно и акуратно. От две години обаче Кармина няма работа. Нейното място е заето от Търговския регистър в Агенцията по вписванията.

Той започна своята работа в началото на 2008 г. и даде тласък на своеобразната реформа във фирмената регистрация - прашясалите папки бяха заместени с електронни досиета, хартиената бумащина - с електронни документи, а опашките - с електронен подпис. А бизнесът и публиката се сдобиха с бърз и лесен начин да проверяват с каква фирма си имат работа - какъв е капиталът й, кои са нейните собственици, какво показват финансовите отчети и прочие.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини