Топ 10 филми, на които и мъжете плачат!

Открай време традицията повелява: истинският мъж никога не плаче по време на кино... или поне го прави доста рядко.

И ако все пак това се случи, той винаги предпочита околните да не разбират за това. Както се казва "чувствителната душа" е за дамите, ние предпочитаме да впечатляваме с характер и силен дух.

И все пак, съществуват някои теми, които са способни редовно да подтикнат средностатистическия мъж да даде воля на емоциите си.

Кои са те: трите най-често срещани са спортът, добрите приятели и любовта към родината, а за да не губим повече време в приказки, ето и десет филма, които са способни да разплачат всеки мъж...

Песента на Брайън
Спортната драма от далечната 1971 година е филм за спорта, приятелството, куража и истинските неща в живота, които могат да накарат всеки един да се замисли върху стойносттта на съществуването ни. 

Обикновено до този момент се стига лесно, но почти винаги е съпроводен и със солидна доза емоции, така че спокойно можете да поплачете (за предпочитане с гаджето - гарантираме, че и тя ще го стори. Ако ви пита защо, можете да отговорите, че сте съпричастни с мъката й). 

Ако ли не - все пак можете да видите Джеймс Каан толкова млад, колкото не можете и да си го представите, гледайки всяка вечер "Лас Вегас"...

Спасяването на редник Райън
Aко обичате Америка (кимайте с глава, скоро все пак ще кандидатствате за виза), ще ви е много трудно да изгледате финалните сцени на тази покъртителна военна драма, без да изгубите част от достойнството си, хлипайки успоредно с героичните реплики на Том Ханкс. 

Всъщност дори и да не обичате Америка, пак ще се почувствате солидарни с жертвата на 292 хиляди мъже, умрели в името на родината си, а като имаме предвид, че Холивуд умее да ги пресъздава тия неща традиционно като за последно, битката на екрана е способна да разплаче дори и операторите. Ако сцените ви се виждат нещо не много в кадър, вече знаете причината....

Old Yeller
Повярвайте, неслучайно ги наричат "най-добрият приятел на човека". Драмата е от преди доста време - от далечната 1957 година и разказва за приятелството между малко момче и любимото му куче, тоест тема, която със сигурност вълнува мнозина от нас и днес. 

И тъй като (искрено се надяваме) не ви се е случвало да ви се наложи да застреляте домашния си любимец, хванал бяс, докато се опитва да спаси живота ви, можете спокойно да гушнете кучето си и да се замислите дали му показвате, че го обичате достатъчно, докато плачете над тази сцена... 

Руди
Това е спортна драма от 1993 година, разказваща за живота на футболната звезда Даниел Рутгер - Руди, успял да осъществи детската си мечта. Филмът е обявен за едно от 25-те най-добри заглавия в жанра за всички времена, а също така е и вероятно най-вдъхновяващата мотивация за всеки професионален спортист. 

Посланието му ни разкрива нещо, което всеки един треньор вероятно се опитва да каже на отбора си преди началото на новия сезон, но така и не намира точните думи. А като мъже, които безспорно обожаваме спорта, краят на филма определено може да доведе до едно по-крехко емоционално състояние. 

Обикновено това се случва, когато гледаме 10-тия пропуск на Бербатов срещу Уест Хям например, но това е друга тема...

В небето
Най-новият филм в целия ни списък може и да е анимация, но пък осемминутният му пролог е буквално съвършен от кинематографична гледна точка. Озаглавен просто Married Life, той разкрива историята преди самия сюжет на лентата. 

В кратък период от време можем да видим зараждането и историята на един брак, превърнал се в смисъл на живота за главния герой, смъртта на половинката му и как в даден момент буквално започваш да не виждаш слънцето навън. Именно това и принуждава Фред да потърси щастието, опитвайки се да осъществи в края на дните си едно дадено през младостта му, но неспазено обещание - да покори света с балон. 

А ако случайно това е история, която не успее ви разтърси, само ще добавим, че сте сред малцината - все пак сценаристът Майкъл Джиачино бе удостоен с Оскар за работата си над нея...

Полетата на смъртта
Въпреки че развитието на кариерата на режисьора на филма Роланд Жофе след работата му над The Mission е достатъчно тъжна констатация, тя едва ли е достатъчна да докара сълзи по лицето ни. 

За сметка на това обаче тази драма, разказваща за приятелството между американски журналист и пленник от Камбоджа по време на войната във Виетнам е. 

И особено последната сцена - Дит Пран успява да оцелее по време на едно от най-кървавите военни престъпления в историята, за да се изправи срещу виновника за личната си драма и... да го прегърне, показвайки, че истинското приятелство е най-вече да прощаваш грешките на другите...

Зелената миля
Ужасяващата смърт на невинни хора определено е момент, който предпочитаме да избягваме, та дори и било то на кино. Смъртта на Джон Кофи в гениалния шедьовър "Зелената миля" не е изключение, независимо че героят е психично болен. 

И ако първите три часа от лентата не са достатъчни да предизвикат истинска буря от емоции у вас, то ви гарантираме, че финалната сцена може директно да ви довърши. И още нещо: това е филм, на който никой не бива да се срамува от сълзите си...

Реката на тайните
Още един безспорен шедьовър, белязващ не само, че Клинт Ийстууд е много по-добър режисьор, отколкото някога е бил като актьор, но и уникалните актьорски умения на Шон Пен и Тим Робинс. 

Драмата разказва за трима приятели от детинство, един от който като малко момче става обект на отвличане и сексуално насилие. Години по-късно, Дейв става основен заподозрян, когато дъщерята на приятеля му - Джими е намерена изнасилена и убита.

И макар и тази сцена да е буквално покъртителна, то финалът (! НЕ ЧЕТИ, АКО ДЪРЖИШ ДА ГЛЕДАШ ФИЛМА!), когато Джими убива жестоко близкия си приятел в знак на отмъщение, само за да открие, че той е невинен, може не само да предизвика сълзи у вас, но и да окаже трайно въздействие върху психиката ви...

Момиче за милиони
И отново имаме Клинт Ийстууд за режисьор и традиционна за мъжете тема: спортът. Хилари Суонк играе младо момиче, чиято мечта е да покори ...света на бокса. В течение на филма неусетно ставаме съпричастни с безмилостната борба, която Маги води през живота си, за да достигне до битката за световната титла и голямата си мечта. 

Изненадата там обаче не е никак приятна и предизвиква наистина тежко усещане в стомаха - (НЕ ЧЕТИ, АКО ИСКАШ ДА ГЛЕДАШ ФИЛМА) тя се превръща в инвалид и финалът е как моли треньора си да я убие, за да не чува как хората скандират името й. "Момиче за милиони" завършва с момента на евтаназия, който убива не само Маги, но и всичко "детско" в нас...

Относно Шмид
Верни на мотото си да завършваме с усмивка, ще направим леко изключение в класацията, поставяйки на последното място комедията "Относно Шмид". 

Освен разказ за сладката и горчива страна на живота, този филм с брилянтния Джак Никълсън е и изпълнен с доста мигове, които могат до докарат сълзи в очите и на най-мъжествения тип, който сте виждали. 

Гарантираме ви: ако средностатистическото женско поведение след менопаузата не успее да ви разплаче, то това да видите гола Кати Бейтс със сигурност ще го стори. В допълнение просто няма и как да не ви дожалее за героя на Джак, та било то и от мъжка солидарност. 

Въобще, не се срамувайте да си поплачете, та макар и с усмивка на лице...

Източник: avtora.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини