Купуваш хляб, печелиш дом. Преглед на националния печат

„24 часа": Синята зона до 20 ч, пред мола до 22 ч.

Софиянци може да плащат за синя зона  до 20 ч, а не до 18,30 ч, както е сега. Предложението за удължаване на работното време в зоната за платено паркиране ще направи Центърът за градска мобилност, научи "24 часа".

Идеята трябва да бъде гласувана от Столичния общински съвет заедно с концепцията за паркиране и ще стане факт, ако се промени наредбата за организацията на движението. В нея е заложено в София да има 3 зони за платено паркиране - синя, зелена и жълта. Синята обхваща идеалния център и цената за час престой ще е 3 лв. За зелената ще се плаща по 2 лв. на час и в нея влиза по-широкият център. Най-евтино ще е в жълтата зона - 1 лв. Такава ще има край молове, пазари и търговски центрове.

"Ако идеята ни бъде приета, ще пуснем експериментално няколко улици с удължено работно време, за да проверим дали има търсене на услугата. Когато трите зони заработят, може да се въведе диференцирано работно време. Жълтата зона около моловете например е логично да работи до затварянето на търговските центрове, което е 22 ч. Същата е ситуацията и с пазарите", обясни съуправителят на Центъра за градска мобилност Марчело Доковски.

 

„24 часа": Недосегаемите гушват 2 млн. от непостроен МОЛ

Може ли предприемач да плати 11 милиона за строежа на мол, да не вдигне и един етаж и все пак да спечели 2 млн. лв.? Може, но само ако се е включил в измама за източване на ДДС.

Преди малко повече от месец икономическите инспектори от сектор "Данъчни престъпления" на Главна дирекция "Криминална полиция" разбиха най-печелившата банда, която краде пари от държавния бюджет.

Арестуваните при операция "Недосегаемите" и обвинени за данъчни престъпления измамници използвали една от най-често прилаганите в последно време схеми - с договор за строително-ремонтни дейности.

Измамата тръгва от голяма фирма, който развива сериозна дейност в много сфери, но не иска да внася ДДС. Причината - за по-малко от година мениджърите установили, че трябва да платят няколко милиона данък добавена стойност на държавата. И дружеството решава, че може да покрие парите, като си намери една от т. нар. фирми фантоми. Те обикновено се организират от специализирани банди с високообразовани тартори, които работят поне с 20-30 кухи дружества.

"Тези кухи фирми нямат техническа обезпеченост, офиси, служители и складове. Създадени са с единствената цел да акумулират задължения към държавата, които никога няма да бъдат платени", разказва експерт от Икономическа полиция.

Компаниите се регистрат на името на малограмотни роми, алкохолици и други изпаднали хора, които срещу минимално заплащане си продават данните. Тези псевдособственици винаги работят с пълномощници, които са част от бандата дедесари. В засечения преди месеци случай голямата фирма се свързала с една от най-сериозните банди на дедесари у нас.

 

„Труд": На Женския пазар: през 3 метра евтини цигари

"Цигари! Цигари! Евтини цигари." Настойчивите подкани се чуват още от входа на Женския пазар в столицата. От 8 ч сутринта, докато сергиите отварят, продавачите на контрабандни цигари вече са заели пост и дебнат клиенти. На всеки 3-4 метра мургави предприемачи любезно предлагат изгодната стока, видя екип на "Труд" вчера. Само за 25 минути успяваме да купим четири различни марки цигари само срещу общо... 10,50 лева.

 „Труд": 23% по-скъп газ, по-скъпо парно и топла вода

Енергиен шок се задава от 1 юли заради скока на вносните цени на природния газ от Русия. Синьото гориво ще поскъпне с около 23% до 533,27 лева за 1000 куб. метра без ДДС, прогнозира вчера изп. директор на "Булгаргаз" Димитър Гогов. Увеличението може да се омекоти до 20,8%, ако се отнеме цялата търговска надценка на държавното дружество, което вече е натрупало 50 млн. лева загуба за годината.

Поскъпването на газа ще вдигне цените на топлата вода и на парното поне със 17%, смятат експерти.

Два са основните фактори за поскъпването: по-високите цени на алтернативните горива мазут и газьол и увеличението на курса на долара спрямо лева с 9,15% от началото на май.

По решение на държавата сега "Булгаргаз" продава горивото на цена, която е с 29 лева, или с около 6% по-ниска от доставната. Така от началото на годината досега фирмата е натрупала около 70 млн. лв. "недовзет приход" - пари, които би трябвало да й бъдат възстановени от цените в бъдеще.

В прогнозираното поскъпване от 1 юли с близо 23% обаче не е предвидена такава компенсация. Запитан от "Труд": "Защо?", Гогов обясни, че при отчитане на недовзетия приход скокът на цената би станал немислим - близо двоен спрямо обявените 23%. По думите му портокалът "Булгаргаз" вече е максимално изстискан. Заради административното намаление на цените фирмата ще отчете около 50 млн. лв. счетоводна загуба за полугодието.

"Така че единственият, който е заплашен да остане без газ, е "Булгаргаз", заяви Гогов. Заради липсата на пари дружеството ще спре на 1 юли трупането на запаси от газ за зимата в хранилището "Чирен".

 

„Стандарт": Купуваш хляб, печелиш дом

След тотото и данъчните ни готвят джакпот. Докато купуваш хляб в магазина, може да станеш собственик на нов автомобил или дори апартамент. Лотария с касови бележки ще се разиграва всеки месец от началото на следващата година. Наградите ще са печки, хладилници и телевизори. Големият бонус - кола или жилище, ще се тегли за Коледа, съобщи шефът на приходната агенция Красимир Стефанов. За да участват в играта, хората трябва да изискват касовия бон от продавачите при всяка покупка и да го изпратят в НАП. Целта е да се насърчи пазаруването, за да се напълни хазната от оборота. Заради свития пазар приходите, събрани от данъчните, са с близо 1 млрд. лв. по-малко от 2009 г. Основната причина е свитото потребление, което досега изостава с 3 млрд. лв., каза Стефанов.

„Стандарт": Фалшиви бандероли в хипермаркетите

Големите вериги магазини са заплашени да останат без лиценз за продажба на цигари, заяви директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов. По думите му във всички вериги са открити цигари с фалшив бандерол, което означава, че митниците не трябва да подновяват лиценза им за търговия с тютюневи изделия съгласно влезлия в сила закон от 1 януари 2010 г. Аналогична е и ситуацията с продажбата на алкохол. Там обаче лицензът се издава от общината, допълни Танов. По думите му големите вериги вече са лобирали чрез депутати за връщане на стария закон, който позволява при акцизно нарушение лицензъът да се отнема само временно и да се точат дела. За да изпревари този законопроект, Танов още днес ще предложи на финансовия министър Симеон Дянков сегашния закон да остане в действие, но да е в сила от 1 юли. Така ще се направи компромис с лицензите на големите търговски вериги и те ще започнат на чисто, обясни Танов.

„Монитор": Плащаме кеш до 5000 лева

Разплащанията в брой да бъдат ограничени до 5000 лева. Това предвижда проектозакон за кешовите разплащания, който вече е внесен за одобрение в Министерството на финансите. Това съобщи вчера директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов. Въвеждането на ограниченията за кешови разплащания е част от мерките, които НАП планира да въведе в борбата срещу сивата икономика. "Всички знаем, че няма нормална държава по света, в която, ако се появиш някъде с 1000 долара или 1000 евро и почнеш да пазаруваш - и службите, и данъчните да не се заинтересуват от теб, откъде имаш тези пари в брой". А в момента при нас какво се случва? В хода на ревизии виждаме разплащания в брой от порядъка на 10-15 млн. лв.", коментира шефът на данъчните. Санкциите, които се предвиждат при нарушения, са 25% от горницата над 5000 лв. при първо нарушение на физическо лице, а при второ плащане кеш над тази сума глобата ще стига 50 на сто от горницата За фирмите се предвижда да бъдат санкционирани с 50% за горницата над 5000 лв. още при първо нарушение и със 100% ­ при второ. Това означава, че ако фирма плати кеш 10 хил. лв., тя ще бъде глобена с 2500 лв., ако го прави за първи път, и с 5000 лв., ако я хващат в нарушение за втори път, обясни шефът на данъчните Красимир Стефанов.

„Монитор": Маскирали кораба с контрабандните цигари 3 пъти

Корабът с рекордно количество молдовски цигари, които бяха заловени от митничарите на пристанище Варна, е бил дегизиран три пъти, докато е плавал в открито море, научи „Монитор". Екипажът го е пребоядисвал и е сменял името му, когато е минавал през различните държави. Първоначално се е казвал „Либерта", след това е бил прекръстен на „Джордж". При залавянето му преди три дни на плавателния съд пишело трето име ­ „Капитан Коваленко", а по кораба ясно личали пресни следи от боя. Както „Монитор" първи писа, сериозната дегизировка е била заради товара ­ на палубата са били открити 3500 мастърбокса цигари от най-контрабандираната марка в Европа ­ „Джин Линг". Ако папиросите са били продадени на българския пазар, държавният бюджет е щял да бъде ощетен с около 24 милиона лева. По документи цигарите били произведени в Молдова и пътували за безмитна зона в Египет. Контрабандистите обаче смятали да ги разтоварят на километър от българския бряг в малки лодки и да ги вкарат нелегално у нас.

„Монитор": Хеликоптери изтребват "мароканците"

Два хеликоптера вчера до обяд бръмчаха над ливадите и пасищата в най-тежко засегнатия от мароканските скакалци район на селата Верско, Чилик, Зайчино, Севдалина и Охлювец край Кърджали. Още в 5,30 ч. сутринта машините и останалата техника на службите за гражданската и растителната защита са стартирали акцията по пръскането на хвърковатите нашественици с препарата „Форестър 48 СК". Климатичните условия вчера дадоха шанс на екипите да започнат работата по третирането на вредителите. Пилотите довериха, че до момента не са хвърчали над толкова тежък пресечен планински терен. Въпреки това организацията им според оценката на областния управител Иванка Таушанова е била перфектна и до обяд хеликоптерите са извършили 50 полета. Около 3000 декара бяха опръскани от въздуха с унищожителния препарат, а по-късно техниката и екипите се прехвърлиха в землищата на община Черноочене, където край селата Бели вир и Свободиново до края на деня трябваше да бъдат обработени около 2000 декара.

„Дума": Симеон Дянков: МВР да си мълчи

В МВР трябва повече да се работи и по-малко да се говори. Тази реплика отправи към колегата си Цветан Цветанов финансовият министър Симеон Дянков вчера. Думите му бяха по повод продължаващата размяна на критики между Цветанов и шефа на митниците Ваньо Танов. Преди време самият Дянков защити Танов и заяви, че митниците си вършат работата в борбата с контрабандата. МВР-шефът обаче продължава да твърди, че именно Агенция "Митници" не се справя с този проблем и затова хазната не се пълни от платени акцизи.

Танов си върши много добре работата, доволен съм от него, говоря с него всеки ден и ще продължи да го прави, обясни Дянков и нападна Цветанов: "Пак призовавам, особено МВР, да си вършат работата, по-малко да говорят, повече да работят".

 

„Сега": Срив в системата на МВР обърка данните за новите документи

Поредният срив в системата за издаване на нови лични документи с биометрични данни, изработена от "Сименс", е довел до разбъркване на снимки и самоличности в масивите на МВР, научи "Сега". Заради грешки в софтуера снимките на едни граждани се свързват с данните на други, което налага цялата процедура по подаване на заявление да се мине от потърпевшите наново.

От такъв проблем се оплакаха няколко души, подали заявленията си в столичните VI и VIII РПУ.

В този сценарий попаднал млад столичанин, който в събота отишъл да провери в КАТ-Дървеница защо се бави издаването на новата му шофьорска книжка, след като срокът за отпечатването й е изтекъл. Документите са подадени в края на април - едновременно за лична карта и книжка.

"В КАТ ми обясниха, че заради проблем в системата към моите данни се появява снимка на доста по-възрастен мъж и заради това ще ме снимат отново", разказа софиянецът. "Проблемът е при нас, не се притеснявайте", любезно обяснили от "Пътна полиция". Тъй като вината за разкарването и забавянето е тяхна, обещали книжката да е готова в понеделник след обяд.

 

„Дневник": Лимитът за прием в болниците пак е на хоризонта

Ново напрежение се заражда между болниците и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) заради намерението на институцията да спре да плаща за извършената от тях дейност над делегираните им бюджети.

От Българския лекарски съюз (БЛС) съобщиха, че болниците от цялата страна получават ултимативни писма от районните каси за отпадане на сключените анекси към договорите и подписване на нови.

Според въпросните писма дадената през февруари гаранция от предишните ръководства на здравното министерство и касата, че всяка извършена медицинска услуга ще бъде изплатена, дори да превишава определените средства, противоречи на Закона за бюджета на НЗОК и приетите от надзорния съвет на касата правила.

От организацията на лекарите заявиха, че връщането на лимитите ще удари най-вече пациентите, тъй като ще бъдат принудени да търсят болници, които не са изразходвали месечния си бюджет по каса. Другият вариант е да си плащат изцяло лечението.

До миналата година НЗОК плащаше на болниците за извършената от тях дейност по прогнозни бюджети и в зависимост от реално изработеното районните каси доплащаха, ако е необходимо. От тази година бяха въведени делегираните бюджети, с които за всяка болница са определя точна сума.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини