Живот за хората с увреждания

Сибина Пачова ръководи центъра от една година

Няма официална статистика за хората с умствена изостаналост, синдром на Даун, епилепсия, множествена склероза или различни видове парализи в Димитровград, казва директорът на Дневния център за хора с увреждания в Димитровград Сибина Пачова. От една година насам хора с такива заболявания от 18 до 72 години там се занимават с рехабилитация, трудотерапия и разговарят с психолог. За центъра почти не се споменава в медиите от официалното му откриване на 1 юли миналата година, защото темата не е интересна за масовия читател и зрител. За тези хора, които всеки ден идват тук обаче, това е животът ми.

Колко души посещават в момента Дневния център за възрастни хора в Димитровград?

В момента на смени тук идват 12 души над 18- годишна възраст, с различни заболявания. Някои са по-леки форми на умствена изостаналост, епилепсия, има и тежки случай. Опитваме се да създаваме приятна среда за тези хора, още е много е трудно, защото в България мисленето остава различно. Ако едно семейстно има болен от церебрална пареза, например или със синдром на Даун, той обикновенно си стои в къщи. Така е прието. А тези хора са една особенна група, те имат нужда от общуване в подобни центрове. И това е много важно за тях, социалната среда. Повечето не могат да излезнат на улицата и да търсят контакти, затова Дневните центрове създават такива условия за общуване.

На 1 юли 2010 година Дневния център ще навърши една година откакто отвори врати, какво се промени за година?

Мисля, че има разлика, на първо място тя е за хората, идващи тук. Те вече имат навици и промяната при всеки един от тях е различна. Иначе имаме възможност да поемем още 8 души, затова набираме и потребители в центъра. Помещенията са големи, част от занималните и спалните стоят празни. Мисля, че може да си позволим да обсружваме 20 души. Персоналът не е голям, част от хората работят и в Дневния център за деца с увреждания на долния етаж.

24-годишната Люба и 22-годишния Румен са едни от най-младите потребители на центъра

Имаме нужда от още един рехабилитатор, защото се работи с хората на смени. Освен рехабилитатор тук работят медицинска сестра, социален работник, трудотерапевт, психолог. Те са на половин щат тук и на поломин щат в Дневния център за деца с увреждания. Не е лесно, но се справяме. Все пак работата с тези хора е от изключително значение за развитието им. Това могат да потвърдят и специалистите, които всеки ден се срещат с хората в това положение.

Ще отбележите ли първия рожден ден на центъра в началото на юли, за вашето социално заведение става дума все по някакви поводи?

Ще се опитаме да организираме нещо, това е важно и за нашите потребители. Те винаги се радват когато идват гости или посетители по различни поводи. Обикновенните хора не могат да го разберат, но за лицата с увреждания това е животът им. Сутрин ги взимаме с микробуса, вечер ви водим в къщи. И така всеки ден. Нека някои поне за малко се опита да се постави на тяхното място. Може би ще разбере.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работете, за да сбъднете желанията си. Днес имате шанс да постигнете повече от нещата, които искате да имате за себе си и за близките си. Задоволени нужди и любовни вълнения ще ви накарат да полетите. Въпроси, касаещи бъдещето ви ще се придвижат и уверени ще продължите да напред.
12 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
От вглеждането ви прекалено много в несъщественото може да станете по-нервни и непълноценни. Възползвайте се съвета и ще ви стане по-леко, а и ще бъде така, както вие го искате. В хода на работата ще възникнат и нови желания, бъдете търпеливи. У дома ще се чувствате спокойни и уверени.
12 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Стараете се да изпипвате всичко, с което се занимавате и днес ще имате значителен успех в това направление. Не изоставяте намеренията си и от това можете само да спечелите. Не пренебрегвайте мнението на сърдечния си партньор, нещо повече, вслушвайте се в съветите му. Ще останете доволни.
12 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
С добра организация ще спазите сроковете и договореностите днес. Търсете разбирателство в общуванията си, те ви зареждат с добра енергия. В противен случай са възможни недоразумения, които не са желателни. Вести от чужбина ще накарат някои от вас да предприемат по-скорошни действия в посока предстоящо пътуване или посрещане на гости.
12 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Динамично ще премине деня за много от вас. Решаване на финансови въпроси и свързаните с това срещи. Няма да липсват и притеснения, които ще влияят на активността ви, търсейки по-бързо изход от създалата се ситуация. Общото при всички ви е, че ще се мобилизирате и без да се щадите, ще работите за целите си.
12 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Гъвкавият ви подход ви осигурява значително предимство пред конкурентите ви. Виждате перспективите в нетрадиционни решения и не се колебаете да ги осъществите. Взаимоотношенията ви с партньорите на работното място постепенно навлизат в желаното русло и това прави работата ви много по-ефективна. Полагате основите на бъдещ успех.
12 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Днес с размах ще осъществявате идеите си. Околните ще са очаровани от вас и ще се отзоват с интерес на предложенията ви. Няма да срещнете трудност при деловите срещи. С основание очаквате повишение на материалното си състояние. В личен план сте прекалено настоятелни.
12 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете енергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
12 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
12 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Напук на зложелателите ще излезете победител при битката си с пречките по пътя ви. Някоя и друга клюка по ваш адрес ще ви развесели. Толерантността, която проявявате днес, е за завиждане. Душевната ви хармония е ненакърнима.
12 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
За да имате успехи си поставяйте краткосрочни цели и ги следвайте. Погълнати сте от възможността за бърза реализация на печеливш проект и не мислите за развлечения. Социални проблеми ще подтикнат някои от вас към крайни изказвания, с което ще привлекат вниманието на други хора.
12 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Днес ви попада възможност, която не е за изпускане, затова едва ли ще е чудно че правите всичко възможно, за да се възползвате максимално от нея. Бъдете склонни към отстъпки в личен план, в противен случай рискувате да обтегнете отношенията си с човек, на когото държите. Емоциите властват над вас пред целия ден, затова се опитайте вечерта да се отпуснете вечерта.
12 дек 2019
Последни новини