5 °C

Живот за хората с увреждания

Сибина Пачова ръководи центъра от една година

Няма официална статистика за хората с умствена изостаналост, синдром на Даун, епилепсия, множествена склероза или различни видове парализи в Димитровград, казва директорът на Дневния център за хора с увреждания в Димитровград Сибина Пачова. От една година насам хора с такива заболявания от 18 до 72 години там се занимават с рехабилитация, трудотерапия и разговарят с психолог. За центъра почти не се споменава в медиите от официалното му откриване на 1 юли миналата година, защото темата не е интересна за масовия читател и зрител. За тези хора, които всеки ден идват тук обаче, това е животът ми.

Колко души посещават в момента Дневния център за възрастни хора в Димитровград?

В момента на смени тук идват 12 души над 18- годишна възраст, с различни заболявания. Някои са по-леки форми на умствена изостаналост, епилепсия, има и тежки случай. Опитваме се да създаваме приятна среда за тези хора, още е много е трудно, защото в България мисленето остава различно. Ако едно семейстно има болен от церебрална пареза, например или със синдром на Даун, той обикновенно си стои в къщи. Така е прието. А тези хора са една особенна група, те имат нужда от общуване в подобни центрове. И това е много важно за тях, социалната среда. Повечето не могат да излезнат на улицата и да търсят контакти, затова Дневните центрове създават такива условия за общуване.

На 1 юли 2010 година Дневния център ще навърши една година откакто отвори врати, какво се промени за година?

Мисля, че има разлика, на първо място тя е за хората, идващи тук. Те вече имат навици и промяната при всеки един от тях е различна. Иначе имаме възможност да поемем още 8 души, затова набираме и потребители в центъра. Помещенията са големи, част от занималните и спалните стоят празни. Мисля, че може да си позволим да обсружваме 20 души. Персоналът не е голям, част от хората работят и в Дневния център за деца с увреждания на долния етаж.

24-годишната Люба и 22-годишния Румен са едни от най-младите потребители на центъра

Имаме нужда от още един рехабилитатор, защото се работи с хората на смени. Освен рехабилитатор тук работят медицинска сестра, социален работник, трудотерапевт, психолог. Те са на половин щат тук и на поломин щат в Дневния център за деца с увреждания. Не е лесно, но се справяме. Все пак работата с тези хора е от изключително значение за развитието им. Това могат да потвърдят и специалистите, които всеки ден се срещат с хората в това положение.

Ще отбележите ли първия рожден ден на центъра в началото на юли, за вашето социално заведение става дума все по някакви поводи?

Ще се опитаме да организираме нещо, това е важно и за нашите потребители. Те винаги се радват когато идват гости или посетители по различни поводи. Обикновенните хора не могат да го разберат, но за лицата с увреждания това е животът им. Сутрин ги взимаме с микробуса, вечер ви водим в къщи. И така всеки ден. Нека някои поне за малко се опита да се постави на тяхното място. Може би ще разбере.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Времето е благоприятно за започване на ремонтни дейности по дома или вилата. С помощта на приятели ще се справите с възникващите затруднения и бързо ще продължите напред. Ще ви зарадва вниманието и мил подарък на любим човек. На свой ред вие също ще предложите изненада, ще бъде весело и приятно.
16 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
През днешния ден неколкократно ще благодарите на късмета си. Наистина пред вас се откриват прекрасни шансове, които ще бъдат умело използвани от комбинативната ви мисъл. Отделете част от времето си за вашите близки, те имат нужда от вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Освободени и знаещи цената си, ще се посветите на смелите си идеи. Дава ви се да постигате с лекота всичко, до което се докосвате днес, за да осъзнаете, че можете и трябва да продължите. Отношенията ви в семейството ще се подобряват, пропорционално на настроението и успехите ви.
16 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Избягвайте споровете, дори и да считате, че сте прави. Спокойствието днес ви е по-важно, отколкото изява на красноречието и интелекта ви. Носете багажа си тихо и се съсредоточете към собствените си търсения и потребности. Скоро ще получите дарове, за които трябва да сте подготвени.
16 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Създайте си по-голямо разнообразие около себе си. Действайте и рискувайте, правете много неща, особено такива, които да ви донесат полза. Ще планирате пътуване което да ви откъсне от ежедневието и обичайното ви обкръжение. Не си хабете енергията напразно, а бъдете по-концентрирани. Ако случайно се почувствате объркани или стресирани, непременно съумейте да преодолеете тези настроения, за да не провалите магията на деня.
16 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Повечето от вас днес са заети с работа или по-точно с неща, с които не сте се справили през изминалата седмица. През този ден спокойно ще можете да се заемете с всичко, за което досега не сте имали достатъчно време. Осъществявате свое отдавнашно желание в личен план, което много ще ви зарадва. Чувството ви за хумор днес е заразително.
16 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Чувствате се спокойни и уверени в себе си. Твърдо сте убедени, че вървите по прав път и това е сигурен белег на предстоящия ви успех. Вашата интуиция едва ли ще ви излъже. Ваш близък ще остане очарован от жеста, който му правите, а това ще развълнува и вас. В личен план имате само поводи за радост.
16 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ако правите нещата така, че те да ви носят удовлетворение, не се притеснявайте за днешния си и утрешен ден. Насочете ергията си в подкрепа на собственото си добруване, като разбира се не пренебрегвате и другите. Бъдете разумни, но с добро сърце.
16 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Не се натоварвайте с прекалено много задачи днес, за да не се окажете в крайна сметка изтощени и отегчени. Намалете темпото, денят е подходящ за отмора и възстановяване на силите. Близките ви ще се погрижат за нещата, за които времето ви няма да стигне, бъдете спокойни. Любовта е мощ, която присъства около вас.
16 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Денят е благоприятен за забавления и разтоварващи мероприятия. Вложете повече въображение и намерете своя начин да го изживеете пълноценно. Осигурете свобода на порива си да сте щедри и добри към всички около вас. Това ще ви донесе настроение и ще ви направи щастливи.
16 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Прекрасен шанс да осъществите ваше отколешно желание ви се открива днес. Не го пропускайте поради мудност или неувереност. Не търсете оправдания, а действайте. Всичко и всички са на ваша страна, остава само да направите първата стъпка. Настроението ви ще се подобри, ако споделите очакванията си с любимият човек.
16 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Прекрасен ден за вас и семейството ви. Примамливо предложение за професионална реализация ще ви хвърли в размисъл. Обсъдете го с човека до вас и бъдете уверени, че каквото и да предприемете е за ваше добро.
16 фев 2020
Последни новини