Женската логика – плод на мъжките кошмари!?

Непредсказуемостта на някои женски постъпки и решения винаги често поставят мъжете в безизходица. Когато не могат да намерят обяснение за поведението на някоя жена, те го търсят в т.нар. “женска логика”. А тя наистина съществува, твърдят психолози.

На медицината отдавна е известно, че лявото полукълбо управлява дясната страна от тялото и отговаря за рационално-логичната оценка на обкръжаващата ни действителност. Дясното обслужва съответно лявата страна на тялото и опознаването на света с помощта на емоциите.

Според заложеното от самата природа, жената използва повече дясното, а мъжът лявото полукълбо. Той изследва случващото се, а тя затвърдява получените навици, твърдят специалистите, в статия от списанието Psychology Today.

Жените притежават качество, което липсва на мъжете - те се способни да включат в работа едновременно и двете полукълба на мозъка. Това им помага да готвят, а заедно с това да перат, помагат на детето с уроците и да говорят по телефона. При мъжете включването на полукълбата се редува - или математика, или музика.

Психолозите твърдят, че повечето жени използват логиката или като “подръчен материал”, т.е. за решаването на насъщни належащи проблеми, или за самозащита - например ако са се провинили в нещо, а не желаят да си признаят. Ако жената е пийнала в заведение нещо с приятелки, но се връща в къщи и не намира там своя мъж, още от самия праг след неговото завръщане той ще бъде “обвинен за всички смъртни грехове”. Главното за нея е да разреши проблема – да накара мъжът да се оправдава и да не даде никаква възможност да се почувства миризмата на алкохол от самата нея, отбелязват специалистите.

Друга потенциална причина за промяната в логиката на жената е нейната първородна, генетично заложена функция – защитата на семейното огнище. И то се защитава с всички позволени и непозволени средства. В тази “игра” не на разума, а на емоциите често се използва и детето: “Ако си тръгнеш, никога няма да го видиш! То е мое (а не твое) дете!”. Жената се бори преди всичко с мъжа и обстоятелствата, които не подлага на логически анализ.

Мъжът по своята същност е ловец и знае: “не се приближавай към звяра от ветровитата страна, научи неговите навици, не се поддавай на емоциите в критично ситуация и ... ще останеш жив”.

Очевидно затова отношението на мъжете към жените толкова често прилича на отношението им към дивеча.

“Съвсем логично изглежда, че именно мъжете са създали “термина” “женска логика”, заключават психолозите. Мъжкият пол наистина е този, който се опитва да търси логика дори там, където такама оказва се липсва. Затова и ако нямаше мъже, сигурно нямаше да съществува и понятието “женска логика”. Просто нямаше да има обект, върху когото тя да се прилага”.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини