Сутрин кмет, вечер катаджия. Вестниците в събота

„24 часа": Смятат пенсии по нов начин

Пенсиите вече ще зависят от нова формула. Колко ще получава човек, ще зависи не само от инфлацията и осигурителния доход, но и от брутния вътрешен продукт. Това предупреди във Варна Христина Митрева, управител на Националния осигурителен институт.

Логично е, вътрешният продукт е и огледало на производителността на труда, смята Митрева.

Точно как БВП ще влияе на пенсиите, още не е ясно. Формулата ще се пише тепърва и вероятно ще се прилага от юли догодина. Алгоритъмът щял да се доближи най-много до белгийския. Подобна система имало и в Германия и Холандия.

Пенсиите са гарантирани, въпреки че НОИ е на минус, дефицитът до Нова година може да стигне 180-190 млн. лв., прогнозира шефката на осигуряването.

 

„24 часа": Армията минава на сандвичи, спряха кетъринга

От началото на юни кетърингът  в армията е спрян, научи "24 часа".

3 от 4-те фирми, които досега хранеха войската, отказват да продължат.

Тъй като не действа и старото столово хранене, дежурните екипи, пилотите, техниците нямат друг избор, освен да минат на сандвичи от вкъщи.

От 1 юни всички, на които се полага безплатно ядене, получават съответните суми на ръка. По информация от министерството на отбраната средно на ден бюджетът плаща по около 10 лв. с ДДС на човек за храна.

Договорите с фирмите, които доставяха готова кухня на поделенията, изтекоха на 31 май, уточни Валентин Радев, зам.-министър на отбраната. В момента се правели проучвания кой вариант е най-подходящ за поделенията - кетърингът или войнишката бака от преди.

Освен това военните ще се съобразят и с течащия преглед на структурите и силите, след който някои поделения ще бъдат ликвидирани.

Изплащането на парите на ръка било регламентирано с разпореждане на постоянния секретар на отбраната Николай Милков.

 

„Труд": „Ариел" менте и отровен шампоан на пазара

Неизвестно количество фалшив прах за пране от марките "Ариел", "Савекс" и "Бонукс", от добавката "Калгон" и от шампоана против пърхот "Хед енд шолдърс" са стигнали до рафтовете на магазините. За това предупредиха вчера от МВР, след като в Хасково бе разбита банда производители на ментета.

Арестувани са петима мъже, пълнили кутии и шишета с готварска сол и карбонат, от които дрехите побеляват, а косата пада.

Хасковските полицаи задържаха петима мъже на възраст между 27 и 69 г., произвеждали и разпространявали ментета на популярни марки шампоан и прах за пране.

 

„Труд": Борисов: Догодина няма да вдигаме данъците!

Пенсии и заплати няма да бъдат понижавани догодина, а данъците няма да бъдат вдигани, отсече вчера в парламента премиерът Бойко Борисов. Така той отговори на обвинението на соцлидера Сергей Станишев, че актуализацията на бюджета е признание за провала на финансовата политика.

"Много мразя някой да си играе със страховете на хората", обърна се към левицата премиерът. Освен опозицията обаче за вдигане на данъците през 2011 г. скоро намекна и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова (ГЕРБ).

Борисов възроди проекта за строеж на АЕЦ "Белене". А за "Бургас-Александруполис" каза, че чака международна екологична оценка.

 

„Стандарт": Сутрин кмет, вечер катаджия

Сутрин кмет, вечер катаджия. По тази схема работел управникът на врачанското село Лютаджик Ивайло Георгиев. Въоръжен със стоппалка и полицейски буркан, той излизал на пътя и дебнел шофьорите. Респектирал хулиганите, но и прибирал рушвети, твърдят земляците му. Двойната игра на Георгиев приключила, когато полицаи от спецзвеното във Враца нахлули в дома му. Кметът чистосърдечно си признал, че си купил катаджийските атрибути от столичния пазар "Илиянци". Обяснил, че след като отметнел работата в общината, излизал на пътя. Изживяваше се като цар и на селото, и на гората, разказаха хора от Лютаджик. При обиска в жилището му антимафиотите иззели и диплома за средно образование, за която се предполага, че е фалшива. В колата на кмета пък имало 32 патрона и общинска марка за белязане на дървесина, която не е регистрирана.

„Стандарт": Качулки в "Белене"

Бойко прати качулките в Белене. "АЕЦ ще има, но след като ДАНС го провери и като махнем паразитите от него, които изпукаха толкова пари", обяви премиерът Бойко Борисов в парламента вчера. Той предупреди тройната коалиция, че агентите от родното ФБР ще извадят всичко за проекта на светло.

"Белене" не е замразена и ако толкова сте искали да я строите, щеше да е в съвсем друг вид, след като в бюджета на Руската федерация е имало 3 млрд. евро, които са чакали да ги вземете", обърна се към червените депутати в залата Генерала. А причината бе, че лидерът на БСП Сергей Станишев обвини кабинета, че замразява проекта, който щял да осигури хиляди работни места. "Идете да видите какъв гьол има там. В момента плащаме 10 милиона лева лихви на месец заради заема, който сте теглили. Ние сега не го спираме, а само махаме паразитите", ядоса се премиерът. В кулоарите на парламента Борисов коментира, че когато има инвеститор, ясна цена на енергията и място за разпространението й, проектът "Белене" ще стане факт.

„Монитор": Гаражи бълват опасни прахове и шампоани

Гаражи и изоставени фабрики бълват опасни прахове и шампоани, опаковани в пликове и кутии на едни от най-известните марки в бранша. При мащабна операция антимафиотите разкриха няколко подобни фабрики в Хасково, но според анализите на доста други места в България има подобни помещения. При последните проверки служителите на ГДБОП са разбили 5-членна организирана престъпна група която се занимавала със забъркването и пласирането на фалшивите продукти. Основните марки перилни препарати, които бандитите подправяли, били „Ариел","Савекс", „Бонукс". Фалшифицирали дори „Калгон". От шампоаните най-голямо количество нелегална продукция била с етикети на „Head & Sholders".

„Монитор": „Белене" ще се строи, ДАНС проверява проекта

Централата "Белене" не е замразена. Това декларира премиерът Бойко Борисов по време на парламентарния контрол вчера и обвини социалистите за това, че не са строили досега централата. „Ако сте искали да я строите, тя щеше да бъде на много по-висок етап, особено когато в бюджета на Руската федерация е имало 3 млрд. евро, заделени за този проект", обърна се той към бившите управляващи. Борисов поясни, че вместо да вземат руските пари, те са взели кредит, по който правителството плаща сега по 10 млн. лв. лихви всеки месец „Проектът „Белене" го привеждаме във вид да махнем всички тези паразити, които толкова пари са изсмукали от него. И затова ДАНС и прокуратурата проверяват всичко там", обясни премиерът.

„Монитор": МВР иска 1,2 млн. лв. от Трактора за "Спартак"

1,28 милиона лева обезщетение ще трябва да платят на МВР дружествата, които ползват столичния басейн „Спартак". Те имат срок от един месец да освободят имота, съобщи вчера вътрешният министър Цветан Цветанов. Половината от къпалнята е притежавана именно от вътрешното министерство, но в момента обектът е завладян от частни дружества и държавата няма власт над собствения си имот, обясни Цветанов. Собствениците на фирмите, ползващи басейна, са сред приближените на бившия съветник от ДАНС и секретен сътрудник Алексей Петров-Трактора, който в момента се намира в следствения арест.

„Дума": БСП иска консултации за излизане от кризата

Спешни консултации между управляващите и останалите политически сили, за да се търсят мерки за излизане от кризата поискаха вчера от БСП. Лидерът на социалистите Сергей Станишев настоя спешно да бъде обсъдена широко и подготовката на бюджета за идната година.

Ситуацията вече излиза извън контрол, предупреди левицата. По думите на Станишев, ако не се направи нещо скоро, ще се стигне много по-скоро до "финал на това управление". Чрез актуализацията на бюджета просто се узаконява харченето на резерва, натрупан от предишното правителство, категоричен бе лидерът на БСП.

За спешна нужда от реални антикризисни мерки предупредиха и от Българската стопанска камара. Икономиката ни потъва, заяви на среща с президента Георги Първанов председателят на камарата Божидар Данев. Той предупреди също, че има риск държавата ни да се окаже в двоен дефицит по текущата и по валутната сметка. Социалните партньори са отчели, че много от мерките, които приеха в Съвета за тристранно сътрудничество, визират разходната част на бюджета, а мерки в приходната част не се изпълняват. Това означава, че се увеличава дупката между приходи и разходи.

„Сега": Пенсионната реформа ще накаже работилите по-дълго

Въпреки идеята пенсионната реформа да стимулира по-дългото оставане на хората на пазара на труда, промените на практика ще засегнат най-тежко тези, които имат достатъчно стаж, но не им достигат години за пенсия, установи "Сега". И от социалното министерство, и от НОИ признават, че всички, които не са изпълнили условията за пенсиониране, ще бъдат засегнати от новия ред за достъп до пенсия.

Социалният министър Тотю Младенов вече е категоричен, че от 1 юли 2011 г. необходимият стаж за пенсия се увеличава с 3 години. Това означава, че след тази дата за мъжете ще са нужни 40 години работа, а за жените - 37. Така на практика, ако мъж навършва 63 г. на 2 юли 2011 г. и има изработени 37 години и 2 месеца, той ще трябва да работи още 2 г. и 10 месеца, за да изпълни новото условие за 40 години осигурителен стаж. Другият му избор е да се пенсионира с по-ниска пенсия. Така ще получава 2.4% по-малко пари за всяка година недостигащ стаж. И до края на живота си той ще получава по-ниска пенсия, обясниха осигурителни експерти.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини