Съкращават 30 души от димитровградската болница

15 души сред които медицински сестри, ренгенови лаборанти и рехабилитатори от Многопрофилната болница в Димитровград ще бъдат съкратени от следващия месец, каза управителят на здравното заведение д-р Здравко Наков. Други 15 човека от администрацията на болницата също са в предизвестие. Свиване на щата при лекарите засега няма да има, тъй като болницата и без друго има недостиг на висш медицински персонал. Съкращенията са резултат на изготвения подробен отчет за състоянието на болницата през първите шест месеца на годината. МБАЛ "Св.Екатерина" отчита намален обем на работа с близо 10 %. С толкова е намалял и броя на лекуваните пациенти в димитровградското здравно заведение от началото на годината. 

От януари 2011 г. болницата вероятно ще остане и с 29 легла по-малко, според плана изготвен лично от здравния министър Анна-Мария Борисова. Тя предлага да бъдат съкратени 5 легла във вътрешно отделение и 9 легла в акушеро-геникологичното отделение. Общо 15 легла по-малко ще има в  хирургично, ортопедично и очно отделение, коментира още д-р Здравко Наков. Свиването на легловия фонд е част от реформата, според която се намалява броя на леглата в доболничната помощ за сметка на тези, в местата за долекуване на пациентите. На този етап обаче, омаханите от димитровградската болница легла ще запълнят медицинските центрове в Тополовград и Ивайловград, както и болницата за долекуване в Любимец.

Близо 380 000 лв. са задълженията на Здравната каса към димитровградската болница в момента. НЗОК е платила само 20% от парите за извършена дейност през март и април и 100% от финансирането за май. Очакваме и сумите, които сме заработили за юли да дойдат до края на месеца, коментира д-р Наков. И не отрече че има напрежение сред медицинския персонал, които последно са получили априлските си заплати и авансите за май и юни. 400 лв. е средната заплата на медицинские персонал в МБАЛ"Св.Екатерина", каза още управителя.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини