Прокуратурата повдигна обвинение срещу Станишев

Прокуратурата повдигна обвинение на бившия премиер Сергей Станишев за неправилно боравене с класифицирана информация. Това стана в НСлС, където лидерът на БСП се яви с двамата си адвокати. След повдигането на обвинението той бе освободен, без да му бъде налагана мярка за неотклонение.

Според обвинението в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. в София бившият премиер е загубил 7 документа. Три от тях са изготвени от ДАНС, два - от МВР, един - от министъра на отбраната и един - от НАТО.

Документите са съдържали информация, представляваща държавна тайна, и са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис. Прокуратурата започна да разследва Станишев, след като бившият сътрудник на ДАНС и набеден за лидер на престъпната група на Октопода Алексей Петров в качеството си на лоялен гражданин предаде миналата година справка, изчезнала от кабинета на Станишев.

Лидерът на БСП отрече обвиненията срещу него: „Аз мисля, че няма съмнение - и следствието, и прокуратурата действат под огромен натиск от изпълнителната власт, изпълняват нейна политическа поръчка. Една година се ровят да намерят нещо за бившия министър-председател. Накрая това е единственото нещо, по което повдигат обвинение. Мисля, че е доста нелепо един бивш министър-председател да бъде съден като деловодител, макар и на секретно деловодство".

Въпреки обвиненията срещу него Станишев беше категоричен, че ще продължи да изразява несъгласието си от политиката на управляващите: „Никой няма да ми запуши устата - да говоря това, което мисля, да изразявам несъгласие с политиката на това правителство, защото то води страната към финансов срив и хората към просешка тояга. Когато има по-малко хляб за хората, се опитват да осигурят повече зрелища. Попитайте главния прокурор, имало ли е поне един случай аз като министър-председател да съм му давал указания или препоръки как да движи едно или друго дело".

За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до 2 г. или пробация. От прокуратурата уточняват в официално съобщение, че Станишев е неосъждан, и има възможност той да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание "глоба".

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини