Мълния разцепи топола в града, как да се предпазим ние

Мълния разцепи топола в петъчната буря пред блок 6 на улица “Ем. Станев” в Димитровград. Бурята отново се изсипа като изневиделица от нищото, за няколко минути успя да залее и разтресе целия град, силни гръмотевици и стряскащи светкавици покриха небето над града, като една от тях падна на метри от панелния блок в димитровградския квартал “Христо Ботев”. За късмет, под и около дървото е нямало никой и само над 10 метровата топола е пострадала.

Няколко съвета как да се предпазим от директно попадение на мълния:

- Ако сте на открито първо изхвърлете всички метални предмети (ключове, ножчета, монети, златни, сребърни и т.н. бижута, даже и колани с метални токи)  на далеч от вас, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите краката си. Наведете главата, поставете ръцете си върху нея и притиснете колене до гърдите си. Стойте на разстояние, ако има човек около вас. В никакъв случай не заставайте под дървета (те привличат мълниите, както нашата топола), повечето учени казват, че ако сте на поляна не бива да стоите и на нея и е по-добре да застанете между две високи дървета, но ако те са на по голямо разстояние едно от друго, а вие по средата между тях.

- Подходящи в планината места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

- Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн, незабавно излезте от водата и се отдалечете, защото водата има по-висока проводимост от въздуха и ако попадне мълния в морето например, може да има удар върху човешкото тяло. В такъв случай бързо се търси възможно най-сухото място,  което е далеч от метални предмети. Хубаво е човек да се притай в най-ниската част на терена, на който се намира.

 -Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, всички кабели влизащи отвън у вас (кабела от външната антена, кабелна телевизия, интернет, телефон и др.) , изключете   и останалите електрически уреди от ел. захранването. Затворете вратите и прозорците заради кълбовидните мълнии.Те са все още неразгадан феномен от науката, но има случаи, когато влизат в жилището и поразяват не толкова хората, колкото техниката – телевизори, хладилници, компютри, дори цялата електрическа инсталация. Поведението на кълбовидната мълния е абсолютно непредсказуемо.. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци и най-вече от терасите.

- Ако ви застигне гръмотевична буря, когато пътувате с кола, трябва да спрете и да стоите вътре докато отмине бурята, без да се допирате до никакви метални части. Автомобилът в този случай е като кафез, който предпазва. Освен това е задължително да изключите радиото и всяква друга техника от този род в автомобила. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите, ако са обгорели, могат да се спукат.

X.X

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини