Лъсна още една американка шпионка

Жителка на Тексас, 24-годишната Анна Ферманова, е била арестувана в САЩ, за опит за незаконно изнасяне на високотехнологично оръжие, предадоха световните агенции, цитирани от АСН.

Федерални власти са обвинили Ферманова, живееща в Плано, близо до Далас, щата Тексас, в опит да изнесе контрабандно за Русия три оптически прицела за нощно виждане, съобщи Асошиейтед прес.

Уредите, за които нямало съответното разрешително за износ, били конфискувани от куфарите на Ферманова, когато се качвала на самолет за Москва от летище Джей Еф Кей в Ню Йорк на 1 март, съобщи Франс прес. Тя била арестувана при връщането й в Америка на 15 юли за съзнателен и умишлен опит да изнесе отбранителни артикули от списъка на боеприпаси на САЩ според обвинителния акт, внесен в съда в Ню Йорк.

Оптическите прицели за нощно виждане не може да бъдат изнасяни без разрешение от Държавния департамент, понеже се смятат за високотехнологични бойни оръжия. Случаят бе разкрит най-напред от уебсайта thesmokinggun. com след разкриването на руската шпионка Анна Чапман, посочва БТА. Но адвокатът на Ферманова Скот Палмър заяви, че случаят на клиентката му няма нищо общо с шпионажа. Според него Ферманова купила уредите Raptor 4X Night Vision Weapons Sight по интернет за съпруга си, който живее в Москва, за да ги продаде на свои приятели за лов. Според показанията на митничаря, открил приборите за нощно виждане, серийните им номера били заличени.

Ферманова поделя времето си между Далас и Москва, където преподава английски. Според страницата й във Фейсбук е завършила през 2005 г. школа за козметички и има съответния лиценз в Тексас. Пристигнала в Америка с родителите си от Латвия. Тя е поставена под домашен арест и паспортът й е конфискуван.

По-късно този месец ще се яви пред съда в Ню Йорк, където може да получи присъда от 10 години затвор, пише кореспондент на британският в. "Дейли телеграф".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини