Динозаврите са живи

Кое е големичко, с люспи и 3D? Динозавър?

Горе-долу такива именно са главните герои в новия филм "Динозаврите са живи" 3D, чиято премиера за журналисти бе днес в Mtel IMAX, Мол София.

От 40 минутната лента научихме, че само 2 % от изчезналия преди милиони години животински вид е познат на човечеството, а останалите... "все още очакват да бъдат открити".

Приключението с "непознатите" започва и завършва с една огромна глава, завряна в лицето ти и с отворена уста, разкриваща хубав ред опасни зъби.

За да бъдем по-точни обаче, трябва да се върнем в далечната 1992 г., много преди появата на триизмерното кино, когато за първи път Рой Чапман Андрюс – учен и авантюрист от Американския природонаучен музей, повежда пет експедиции в пустинята Гоби. По време на тях Андрюс и екипът му откриват хиляди вкаменени динозаври.

Доста по-късно по стъпките им тръгват Майк Новачек и Марк Норел – водещи палеонтолози от Американския природонаучен музей. Всяка година те провеждат експедиции в Гоби от лятото на 1990 г. насам.

Внезапното срутване на пясъчните дюни бързо погребва цели животински колонии и ги запазва до ден днешен. Зимните пясъчни бури ерозират седиментите и разкриват цели скелети. Застинали във времето, те са като учебник за поведението на динозаврите.

Учебник, в който обаче не можеш да намериш всичко. Днес, например, ние все така не знаем какъв точно е бил цветът им, въпреки че сме свикнали да си ги представяме сини или сиви, някои – с издължени шии, други – с шипове.

"Прераждането" им обаче, освен на 3D технологиите, е резултат от упорития и ежегоден труд на млади палеонтолози, които най-добре работят... "полегнали", а всяко тяхно откритие е поне една стъпка към света на непознатите видове.

В крайна сметка филмът "Динозаврите са живи" проследява изкопаването, подготовката на гипсовия кожух, изваждането от земята, сглобяването на фосилите и тяхното излагане в Американския природонаучен музей в Ню Йорк. С две думи: запознава ни с научния процес.

Премиерата очаквайте на трети септември, в Mtel IMAX, Мол София.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини