Синът на Пеньо Пенев рисува Димитровград

Кметът посреща участниците в пленера

Синът на емблематичният за Димитровград поет Пеньо Пенев - Владимир е един от шестте художници , който в продължение на седмица ще рисуват на открито пейзажи от града. След 21-годишно прекъсване тук се възражда една традиция- пленер с участието на известни български художници. Освен Владимир Пенев, избран неодавна за почетен гражданин на Димитровград, тук пристигнаха академик Светлин Русев, председателя на Съюза на българските художници Ивайло Мирчев,варненския художник Милко Божков и Атанас Атанасов. Към съвременните български художници се присъединява и организатора на пленера Стефан Чурчулиев, който също е в димитровградски корен.

"Димитровград е уникален и не случайно бе избран за строеж на ХХ век", каза Светлин Русев, запитан какво го е впечатлило тук. Академикът обеща да даде едно рамо на местната власт в опазването на мозайките по блоковете на ул. "Христо Смирненски" и съдействие за превръщането им в паметници на културата.  Съюза на българските художници ще да помогне за реализирането на постоянна изложба в града ни, която вероятно ще е разположена в сградата на бившия МУЦ.

За Светлин Русев Димитровград е уникален град

В края на месеца в Димитровград ще бъде организирана изложба на шестимата художници, които ще покажат какво са нарисували и предишни свои творби. Традиционният за Димитровград календар за следващата година също ще бъде с произведения на известните автори. 

Синът на Пеньо Пенев - Владимир пристигна днес в Димитровград, за да се включи в пленера

Кметът Стефан Димитров смята, че подобни изяви като пленера ще помогнат Димитровград да бъде видят по един по различен начин и че подобни мероприятия ще станат част от културния живот на димитровградчани.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини