Спира издаването на паспорти - няма бланки

Нови проблеми с издаването на паспортите - в склада на МВР има само 600 бланки за задгранични паспорти.

Закъснението в издаването на заявените документи вече е много голямо. В сряда само в столицата още 600 граждани няма да си получат паспортите, предаде БНТ.

По думите на зам.-министъра на вътрешните работи Павлин Димитров, причината за поредния проблем е изпълнителят - фирма "Сименс".  "Изпълнителят не е коректен и продължава да не е коректен на база ангажиментите, които има по договор с МВР", каза Димитров. 
До 30 май от "Сименс" е трябвало да доставят 400 000 корици за задгранични паспорти. Два месеца и половина след крайния срок обаче са доставени 393 хиляди.

Заради отпускарския сезон, който хората използват, за да си заявят издаването на паспорт, МВР е направило поръчка за още 300 хиляди корици, до момента от тях не е доставено нищо. В опит да разреши проблема, МВР предприема среща с изпълнителите на 9-ти август.
"Фирмата декларира готовността всяка седмица  да ни доставя по 35 хиляди корици за паспорти. Само два дни след това в нарочно писмо ни информираха, че няма да могат да доставят 35 хиляди, ще доставят 20 хиляди. На следващия ден, на 13-ти ми се обадиха по телефона, че повече от 9 хиляди не могат да предоставят", обясни Димитров.
И последно обещаните от фирмата 9 хиляди корици още не са доставени. Това поставя вътрешното министрество в тежката ситуация да не може да изпълни и заявените вече паспорти.

Павлин Димитров дори призна, че заради проблемите с липсващите бланки за паспорти директорът на Български документи за самоличност Мария Костадинова е с  и вече пети ден е в интензивното отделение на МВР болницата. влошено здраве
"Г-жа Костадинова не успя да преодолее напрежението, не успя да преодолее отговорностите не на МВР, а на фирмата изпълнител и получи много тежка хипертонична криза. Това са резултатите от ангаживентите, които фирмата-изпълнител, ще я назова - фирмата СИМЕНС - и в момента колкото и да не ми е приятно ще обява, че комуникацията вече е много трудна, представителите не желаят да коментират отговорностите си и задълженията си към нас", изтъкна зам.-министърът.

По думите на пресаташето на "Сименс" закъснението в доставките е заради летния режим на работа, но не обясни защо не изпълняват договора си.

От МВР са категорични, че търпението им е изчерпано и вече ще търсят неустойки.

Проблемите на МВР със "Сименс" започнаха още през март със старта на издаването на новите биометрични документи за самоличност и докараха огромни опашки пред паспортните служби на МВР. Това предизвика през май критиките на премиера Бойко Борисов към фирмата изпълнител.
Източник: dir.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини