Хиляди радиоактивни глигани плъзнаха из Германия

Почти четвърт век след ядрената катастрофа в Чернобил, в Германия се срещат хиляди радиоактивни глигани и техният брой продължава да расте, съобщава АП.

Проблемът е актуален най-вече в южните региони на страната, които са най-силно засегнати от радиоактивните облаци от Чернобил. Става въпрос най-вече за области в Бавария и Баден-Вюртемберг.

В горската почва все още има високо количество на Цезий-137, чийто период на полуразпад е 30 години.

Химическият елемент постепенно попада в почвата по-дълбоко и по-дълбоко и в момента се намира точно в слоя, където растат подземните гъби и трюфели, с които глиганите много обичат да се хранят. Освен това животните разравят замърсената почва със зурлите си.

Глиганите са сред животните, които са най-дълго засегнати от ядрената катастрофа от 1986-а година.

В месото на глигани, уловени в Германия, често се установява радиация, представляваща потенциален риск на здравето на човека.

Според закона отровените глигани трябва да бъдат ликвидирани. Затова германското правителство предлага на ловците щедри компенсации - по 100 евро за младо прасе и по 200 за по-голямо.

Миналата година е изплатена рекордната сума от 425 000 евро, като за сравнение преди десет години тя е била само 25 000 евро.

Причината е, че популацията на глигани в Германия расте стремглаво и в резултат ловците все по-често съобщават за замърсено глиганско месо. През последните години броят на глиганите в Германия се увеличи четири-пет пъти.

През последния ловен сезон са отстреляни 640 хил. глигани. През 2009 г. са засечени между 2000 и 4000 животни с ниво на радиация, надвишаващо безопасното за консумация.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини