Министър стана почетен гражданин на Димитровград

Вежди Рашидов е роден в Димитровград

Министърът на културата Вежди Рашидов стана почетен гражданин на Димитровград реши днес местния парламент. Предложението бе подкрепено от 16 съветника, 9 се въздържаха, а 3- ма бяха против. Докладната бе залегнала като първа точка в дневния ред на августовската сесия на димитровградските общинари и бе пазена в тайна до самото заседание. Това бе и единствената точка, предизвикала дебати в залата. Председателят на комисията по култура към Общинския съвет Маргарита Симеонова предложи избора на изявения творец за почетен гражданин да бъде отложено, за да се направи по -широко обсъждане. Това обаче бе отхвърлено от общинарите с гласуване. Симеонова поиска още общината да изработи статут за номиниране на почетни граждани, защото според нея това е отговорност с обществен резонанс.

Кметът Стефан Димитров пък подчерта, че има практика все хора на културата да стават почетни граждани, което според него трябва да се промени. Градоначалникът не отрече ролята на Вежди Рашисов като пример за подражание в обществото и подчерта, че министъра е роден в Димитровград. Същият факт напомни и доаенът сред съветниците Максим Господинов, който бе убеден, че в бъдеще твореца ще помага на града. Друг съветник - Любомир Богданов пък обясни, че ще гласува "въздържал се" при избора на почетен гражданин.

Съветниците все пак решиха министъра да стане почетен гражданин на Димитровград

След кратко объркване в процедурата за гласуване все пак стана ясно, че министърът на културата вече е почетен гражданин на родния си град. Идеята Вежди Рашидов да бъде удостоен с това звание идва от Гражданско обединение "Разум" и Асоциацията на народните читалище.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Последни новини